Tilos a Karácsony a Kelet Jeruzsálemének nevezett Kínában

Az iskolák és a közintézmények nem ünnepelhetik a Karácsonyt Vencsou városában, ahol több mint egymillió keresztény él. A város vezetői szerint a Karacsony nyugati ünnep…

Kelet Jeruzsálemének nevezik Kínában Vencsou városát Csöcsiang tartományban. Itt él ugyanis a legnagyobb keresztény közösség. Pontosan hányan is vannak? Senki sem tudja! A hivatalos statisztika szerint 22 millió protestáns és 5,7 millió katolikus polgára van Kínának. De több millióan vannak, akik nem a hivatalos egyházhoz tartoznak, mert azt túlságosan megalkuvónak tartják. Katolikus egyházból például kettő van: az egyik elismeri Róma fennhatóságát és Ferenc pápát, a másik nem! Még Mao elnök rendelkezett úgy, hogy hivatalosan csakis olyan egyház működhet a Mennyei Birodalom területén, mely elismeri Kína kommunista kormányzatát és nem áll “semmilyen külföldi befolyás alatt”!
Nemrég a kommunista párt legfelső vezetése is megvitatta a vallások szerepét Kínában és igen szigorú határozatot hozott: harcolni kell a vallási fanatizmus és a terrorizmus ellen! Ez mindenekelőtt az iszlamista terror ellen irányul, mely a távoli Hszincsiang-Ujgur tartományban erős. Másik fő célpont a tibeti buddhizmus, melynek elszánt hívei önmagukat gyújtják fel, hogy felhívják a figyelmet a tibeti kisebbség elnyomására Kínában. A keresztények távolról sem jelentenek ilyen gondot, de a kommunista párt új szigorú irányvonala őket is érinti. Áprilisban a hatóságok leromboltak egy hatalmas protestáns templomot Vencsou városában. A templomot a lakosság adományaiból építették fel. Többször kértek engedélyt, de nem kaptak. A hatóságok viszont megígérték: ők behunyják a szemüket, ha a templom végülis felépül! Nem ez történt: Pekingből jött a parancs, és a templomot lerombolták! Azóta igen feszült a hangulat Kelet Jeruzsálemében, ahol most a karácsonyi ünnepségeket tiltották be az iskolákban.
A régi Kína fővárosában Hszianban is hasonló döntés született bár ott a környéken alig vannak keresztények. Az egyetem viszont szünetet szokott hirdetni, és a diákok ilyenkor buliznak a végkimerülésig! Most ennek vége! Központi utasításra propaganda kampányt szerveztek, melyen kötelező a diákok részvétele. Mit kell a diákoknak bulizás helyett hallgatniuk? Propaganda filmeket és előadásokat a kommunista párt dicső múltjáról. És a nagy Konfuciusz-ról! Miért szeretik újra Kína kommunista vezetői a régi bölcset, akit pedig a Nagy Kulturális Forradalom idején kiátkoztak /1966-1976/? Mert Konfuciusz azt tanította, hogy minden kínai számára a legfontosabb az, hogy tisztelje a szüleit! A szülők helyébe a propaganda kampány leleményesen becsempészte a kommunista pártot!
Mindeközben persze a karácsonyi vásárban a Mikulás piros palástja mindenütt ott van Kínában is. Mert a kommunista párt propaganda kampánya a piacra nem vonatkozik Kínában: ott pedig a Mikulás a leginkább vonzó reklám figura annak ellenére, hogy az 1,4 milliárd lakosú országnak csak egy töredéke keresztény…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez