Macedónia belép a NATO-ba

Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szervezet főtitkára Twitteren tudatta a hírt a hétvégén. A hivatalos tárgyalások szerdán kezdődnek meg Brüsszelben. Nikola Dimitrov külügyminiszter terjeszti elő a csatlakozási kérést a NATO tagállamok 29 külügyminiszterének.

Korábban Görögország blokkolta Macedónia kérését. Ám Athénben a parlament végül is elfogadta, hogy Macedónia felvegye az Észak-Macedónia nevet. Így elhárult minden akadály.

Múlt ősszel Zágrábban az amerikai hadügyminiszter találkozott a balkáni államok katonai vezetőivel. Jim Mattis kifejtette: az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy a balkáni államok ne Oroszországot hanem a Nyugatot válasszák.

Zoran Zaev, Észak-Macedónia kormányfője a hétvégén megerősítette: nemcsak a NATO-hoz, de az Európai Unióhoz is csatlakozni szeretnének. Ez utóbbi nyilván hosszas folyamat lesz, mert Észak-Macedónia igen szegény ország, mely jelentős kisebbségi problémákkal küszködik, ezért az Európai Unió már többször is elhalasztotta a csatlakozási tárgyalások megkezdését vele.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez