A nők agya 4 évvel fiatalabb, mint a férfiaké

Ezt állítja legalábbis egy új tanulmány. Az agyterületek metabolikus aktivitásának méréseiből derültek ki a különbségek, de egyelőre senkinek fogalma sincs, hogy mi okozhatja azokat.

A nők agya máshogy használja fel az energiát, mint a férfiaké, így metabolikus szempontból közel négy évvel fiatalabb ez a szervük, mint az azonos korú férfiaké – állítja egy új tanulmány. Ez magyarázatul szolgálhat arra a jelenségre is, hogy a nők hosszabb ideig tudják megőrizni mentális frissességüket, mint a férfiak.

000brain22

A St. Louis-i Washington Egyetem orvosi karának kutatói egy speciális agyszkennelési eljárással vizsgálták 121 nő és 94 férfi agyában a glükóz és oxigén áramlását. Az agyi anyagcsere-folyamatok adatait végül egy algoritmusba táplálták, ami arra volt hivatott, hogy a mérések alapján megállapítsa a vizsgált alanyok korát. A férfiak esetében pontosak voltak a számok, az algoritmus eltalálta a valódi életkorukat. Ellenben amikor ugyanezt a technikát a nőkre is alkalmazták, azt tapasztalták, hogy a program átlagosan 3.8 évvel fiatalabbnak találta őket a valódi koruknál.

000brain3

A Proceedings of the National Academy of Sciences hasábjain megjelent tanulmány egyik szerzője bevallotta: egyelőre fogalmuk sincs, hogy ez miért van így. Azt gyanítják, hogy nem hormonális különbségek okozhatják az eltérést a férfiak és nők agyának anyagcsere-felhasználása között és azt is állítják, hogy a férfiak agya nem öregszik gyorsabban a nőkénél. “A férfiak mintha három évvel idősebben lépnének be a felnőttkorba, mint a nők és ez a különbség az egész életen át fennmarad. Azt nem tudjuk, hogy ez mit is jelent valójában. Szerintem ez lehet annak az oka, hogy a nők nem tapasztalnak olyan nagy mértékű szellemi hanyatlást idősebb korukban. Mert az agyuk fiatalabb” – mondta Mani Goyal, a tanulmány egyik szerzője a The Guardian-nek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez