Mit üzen az Atacama-sivatag hatalmas kézfeje?

A 11 méteres szobrot délibábnak is nézhetik a sivatagban utazók.

A chilei Atacama-sivatag a Föld legszárazabb sivatagja, ahol újabban a NASA a marsi körülményekre készül fel, éjszaka pedig milliárdnyi csillag megfigyelőhelye az amatőr csillagászoknak. Ha valaki keresztülvág rajta és egy hatalmas emberi kézfejjel találkozik, ami a homokdűnék között nő ki a csontszáraz homokból, nem délibábot lát. A különleges jelenség neve: “Mano de Desierto”, azaz a Sivatag Keze.

A 11 méter magas kézfej, ami szinte egybeolvad a sivatag homokjával, valójában vasból és betonból készült szobor. Mario Irarrázabal chilei szobrász készítette az antofagastaiak kérésére, 1992-ben. Antofagasta a legközelebbi város, a szobortól 74 kilométerre fekszik, a Csendes-óceán partján.

000atacama

A Sivatag Kezének üzenetét máig nem fejtették meg és a művész is mélyen hallgat róla. Van, aki szerint az embereket figyelmezteti, hogy tiszteljék a természet erejét, mások szerint az emberi küzdésre emlékeztet. Turisztikai szempontból kiváló választás volt, hiszen népszerű látványosság lett az elmúlt három évtizedben Chilében. A turisták azonban a figyelmeztetések ellenére rendszeresen megrongálják és graffitivel borítják be – a helyiek pedig évente kétszer megtisztítják.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez