Trump ezerrel fúrja az Északi Áramlat 2 gázvezetéket

Három amerikai nagykövet közös levélben fejtette ki az álláspontját a Deutsche Welle közszolgálati portálon. Az USA németországi, dániai és európai uniós nagykövete arra akarja rávenni az európai országokat – mindenekelőtt Németországot -, hogy fújják le a Balti-tenger alatt épülő gázvezeték építését.

Az Európai Unió túlságosan nagy mértékben függ az orosz gázszállítmányoktól már így is, az új gázvezeték ezt csak tovább növelné. Ez pedig fokozza Oroszország zsarolási potenciálját – érvelnek az amerikai nagykövetek. Ezenkívül Putyin pénzhez jut: több milliárd euróhoz! Ebből fejlesztheti a hadseregét, mely az Európai Uniót fenyegeti. Ezért Trump nagykövetei szerint Németországnak, Dániának és az egész Európai Uniónak le kellene mondania az Északi Áramlat  2 földgázvezeték megépítéséről.

Európa vegyen amerikai földgázt? 

Trump nyomásának ez az egyik legfőbb célja. Csakhogy a cseppfolyósított földgáz drága. Nemcsak azért, mert az ára 20%-kal magasabb, mint az orosz földgázé, hanem azért is, mert különleges kikötőket igényel, ahol a hajókról kikerülhet a cseppfolyósított földgáz a partra. Trump elnök nyíltan lobbizik az orosz földgáz ellen és az amerikai export érdekében. Berlinben azonban úgy vélik:

Az európai energiapolitikát ne Washingtonban határozzák meg!

Németország nem kívánja felrúgni az oroszokkal megkötött szerződést az Egyesült Államok kedvéért. Lengyelország viszont maximálisan eleget tesz az amerikai elvárásoknak: igyekszik magát függetleníteni az orosz földgáztól. Cseppfolyósított amerikai földgázt vásárol, és azt kéri Trumptól: küldjön még több amerikai katonát Lengyelországba! Trump Európa megosztottságára is épít, amikor ezerrel fúrja az Északi Áramlat 2 földgázvezetéket, melyen át orosz földgáz érkezik Németországba a Balti-tenger alatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez