Müncheni biztonságpolitikai konferencia: az EU él és virul

Legalábbis ez a véleménye a konferencia szervezőjének, Wolfgang Ischingernek, aki a DW közszolgálati televíziónak nyilatkozott.

A müncheni biztonságpolitikai konferencián nem vesz részt Emmanuel Macron elnök, pedig ő Németország első számú partnere. “A francia elnök már hetekkel korábban jelezte, hogy naptárproblémák miatt nem tud eljönni most Münchenbe. Ennek semmi köze sincs azokhoz a vitákhoz, melyek az utóbbi napokban kialakultak Párizs és Berlin között az Északi Áramlat 2 gázvezeték miatt” – hangsúlyozta Wolfgang Ischinger, aki korábban Németország nagykövete volt Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

Francia-német kompromisszum a gázvezeték ügyében 

Trump elnök, aki ezerrel fúrja az Északi Áramlat 2-t, szeretné lefújni  az egészet, mondván: függővé teszi Németországot az orosz földgáztól. Az Európai Unió pedig azt szeretné, hogy szigorú gázvezeték-építési szabályai terjedjenek ki az offshore vezetékre is. Ide tartozik az Északi Áramlat 2 is, mely a Balti-tenger mélyén hoz földgázt Oroszországból. Németország ellenzi az uniós tervet, mert ez megnehezítené az Északi Áramlat 2 megépítését. Pénteken kompromisszum született: az építkezés folytatódhat és fennmaradt a jó viszony Berlin és Párizs között.

A többoldalú egyezmények továbbra is fontosak

Ezt hangsúlyozta Wolfgang Ischinger, aki ezt a témát tette meg a müncheni biztonságpolitikai tanácskozás fő vitapontjának. Ez nyílt szembenállást jelent Donald Trump álláspontjával, aki ragaszkodik a kétoldalú megállapodásokhoz – nyilvánvalóan azért, mert ott jobban érvényesítheti az USA erejét. Ezzel szemben Németország és Franciaország mint az EU vezető hatalmai továbbra is hisznek a sokoldalú egyezményekben.

Az EU a Brexit után is a világ egyik legfontosabb gazdasági ereje marad – hangsúlyozta Wolfgang Ischinger, aki a müncheni biztonságpolitikai értekezlet megnyitása alkalmából nyilatkozott a Deutsche Welle közszolgálati portálnak.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez