Tömegek tiltakoztak a Nicaragua-csatorna építése ellen

Ötven sebesültje van a Nicaragua-csatorna építése ellen kirobbant tüntetésnek: a közép-amerikai országban az érintett területek parasztsága tiltakozott földjeik kisajátítása ellen, miközben megkezdték az új óceánközti viziút építését.

A tiltakozók petíciót jutattak el az államfőhöz, civil szervezetek pedig a jogos tüntetés brtuális leversével vdolták meg Daniel Ortega államfőt.

A tervezett Nicaragua-csatorna komoly versenytársa lesz majd a Panama-csatornának: érdekesség, hgy ennek a nivaraguai viziútak a terve korábbi, mint a Panama-csatornáé. Már a XIXI. század második felében készültek tervek a megéptésére, de aztán a politikai játszmáknak és az amerikai gazdasági érdekeknek megfelelően mégis a Kolumbiától elszakított új ország, Panama tereltén épült meg a két óceánt összekötő viziút.

A Nicaragua-csatorna építésével   a hong-kongi székhelyű, HK Nicaragua Canal Developement Investment Co. Limited (HKND Group) bíznák meg. A konzorcium igazgatója, a kínai Wang Jing médiamogul szerint a munkálatok mintegy tíz évig tartanának és körülbelül 40 milliárd dollárba kerülne az építkezés mely után a csatorna kezelési joga 50 évig a HKND Group kezében maradna.

A keret-megállapodás azt sem zárja ki, hogy a csatorna üzemeltetési jogát további 50 évre meghosszabbítsák a felek, így a HKND akár 2123-ig igazgathatná a második óceánközi víziutat.

A projektbe invertált 40 milliárd dollár egyébként a közép-amerikai ország éves GDP-jének nem kevesebb mint négyszerese, így nem meglepő, hogy a közvélemény fantáziáját igencsak csiklandozza a kínai multimilliárdos személye.

A HKND az ünnepek előtt megkezdte az építkezést kiszolgáló autópályák építését. Ezek a munkálatok váltották ki a tömeges tüntetéseket az érintett parasztok között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez