Venezuelai krízis: egyre több nő áll prostituáltnak

A Kolumbiába menekült nők közül sokan gyermekeiket kell, hogy eltartsák és erre testük áruba bocsátása az egyetlen megoldás.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának novemberi közlése szerint már hárommillió venezuelai menekült el hazájából 2015 óta, nagy részük a szomszédos országokba – körülbelül egymillióan Kolumbiába. A CNN riportere olyan venezuelai menekült nőkkel készített interjút, akik az egyik határ menti városban, Cúcutában élnek. Bár korábban szakmájukban megbecsülték őket, a humanitárius válság kettétörte életüket, menekültként pedig hiába kerestek munkát a szomszédos országban, sorra utasították el őket. Az egyetlen megoldás: testük áruba bocsátása. Így most a kolumbiai város egyik terén várják a kuncsaftokat, hogy legalább ételre fussa az így megkeresett pénzből.

Cúcutában a statisztikák szerint nagyon magas a munkanélküliség, így a lehetőségek eleve korlátozottak voltak már a válság előtt is. Mariza szakképzett ápolónőként mégis reménykedett benne, hogy talál magának állást, amikor két évvel ezelőtt megérkezett Venezuelából Kolumbiába. Hazájában a hiperinfláció miatt 15 napnyi munkájáért mindössze egy kilónyi lisztet tudott venni és az üres boltokban egyáltalán nem volt biztos, hogy hozzájut a szükséges élelmiszerekhez vagy a pelenkához a gyermekének. Ezért indult el Kolumbiába, hátrahagyva édesanyját és három gyermekét. Ott azonban szintén kilátástalan helyzetbe került, miután nem talált munkát. Az egyetlen megoldás számára is, mint egyre több menekült nő számára, a prostitúció lett. Családja nem tudja, miből küldi az élelmiszert és a pelenkákat haza.

Egy másik nő, Malcia egy hete érkezett a kolumbiai városba, két gyermekét és 64 éves szüleit otthon hagyta. Ő korábban ügyvédként dolgozott. Azt remélte, legalább takarítónőként vagy gyerekcsőszként el tud helyezkedni, ez azonban nem sikerült. Most ő is a testét árulja. “Amikor Venezuelában voltam, azt hittem, megőrülök. Most újra eljutottam arra a pontra, hogy elveszítem a józan eszemet, mert olyan dolgokat kell tennem a túlélésért, amik nem jók” – mondta a nő a CNN riporterének. 

Venezuelában jelenleg 750.000 ember nyomorog, több tízezren éheznek nap mint nap. Sokak számára az egyetlen reményt külföldre menekült családtagjaik jelentik. Rajtuk keresztül jutnak hozzá az alapvető élelmiszerekhez, Nicolas Maduro elnök ugyanis az Egyesült Államokból érkező élelmiszer- és segélyszállítmányokat nem engedi be az országba. A külföldi segélyeket külföldi beavatkozásnak minősítette és kijelentette, hogy “Venezuela nem koldusok országa”. Az államfő így az éhezőket fosztotta meg a liszttől, olajtól, rizstől, étrend-kiegészítőktől és gyógyszerektől, melyek Cúcuta határvároson át érkeztek volna az országba. Azon a városon keresztül, ahol a venezuelai nők közül egyre többen kényszerülnek prostitúcióra, hogy eltartsák magukat és családjukat.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez