A két Korea együtt pályázik az olimpiára

Lausanne-ba utazott Észak-Korea sportminisztere, hogy Szöul polgármesterével együtt előterjessze a kérést a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál.

A két Korea a 2032-es olimpiát pályázza meg – jó eséllyel. Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke tavaly ősszel Phenjanban járt és támogatásáról biztosította a két Korea közös olimpiai elképzelését. Egy évvel ezelőtt a téli olimpián, melyet Dél-Koreában rendeztek meg, közös koreai csapat indult női jéghokiban. A téli olimpián díszvendég volt Kim Dzsongun húga, aki fontos szerepet játszik Észak-Korea politikai vezetésében. A diktátor húga előkészítette nemcsak a két Korea vezetőinek találkozását, de a csúcstalálkozót Trump elnökkel is.

Az első amerikai-észak-koreai csúcstalálkozóra júniusban került sor Szingapúrban. A másodikat hamarosan Hanoiban rendezik meg. A cél: a Koreai-félsziget atomfegyvermentesítése. A folyamat megindult, de megakadt. Észak-Korea ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy az USA függessze fel a szankciókat vele szemben, de erre Washington csakis akkor hajlandó, hogyha már a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé vált.

Jövőre Tokióban rendezik meg a nyári olimpiát, azután pedig Párizs majd Los Angeles következik. Az első szabad hely 2032-ben lesz. Erre pályázik a két Korea, ahol bíznak benne, hogy addigra a Koreai-félsziget nemcsak atomfegyvermentes övezet lesz, de Észak-Korea is felzárkózik gazdaságilag a Délhez, ahol jelenleg az egy főre jutó GDP a hússzorosa az Északinak a Koreai-félszigeten.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez