10 milliárd dolláros olajfinomítót épít Szaúd-Arábia Pakisztánban

A szaúdiak 10 milliárd dolláros beruházásával ugyan csökken Pakisztán függősége Kínától, de egyáltalán nem szűnik meg.

Kevesen álltak ki oly határozottan Mohamed bin Szalmán trónörökös mellett a Hashogdzsi-botrány idején, mint Pakisztán nemrég megválasztott miniszterelnöke. A jutalom nem maradt el: a pénzügyi válságtól szenvedő Pakisztán 10 milliárd dolláros mentőinjekciót kap, egy hatalmas olajfinomító formájában, Gwadar mélytengeri kikötőjében.

Óriási szükség is van erre hiszen Pakisztán helyzete katasztrofális. Már régen a Nemzetközi Valutaalaphoz kellett volna fordulniuk szinte reménytelen pénzügyi helyzetükben. Csakhogy közbejött az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Korábban Kína támogatta hatmilliárd dollárral Pakisztánt, de ez kölcsön volt, melyet mostanában kellene visszafizetni.

Az USA semmiképp sem szeretné, ha Pakisztán függővé válna Kínától. A Nemzetközi Valutaalap ezért nem fog pénzt adni Pakisztánnak, csak akkor, ha abból nem a kínai kölcsönt fizeti vissza! – közölte Mike Pompeo.  A szaúdiak 10 milliárd dolláros beruházásával ugyan csökken Pakisztán függősége Kínától, de egyáltalán nem szűnik meg. A költségvetés hiánya ugyanis olyan magas, hogy a pénzügyi stabilitás helyreállítása permanens külső finanszírozás nélkül elképzelhetetlen. Ezért a szaúdi tízmilliárd dollár csak csepp a tengerben, de Mohamed bin Szalmán herceg megmutathatta a világnak: továbbra is ő irányítja Szaúd-Arábiát, melynek hű szövetségesei – mint Pakisztán -, akkor is nagy pénzeket kapnak, hogyha magának a sivatagi királyságnak is gazdasági gondjai vannak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez