Szülő 1, szülő 2: a franciáknál nincs több apa és anya megnevezés az iskolai papírokon?

A támogatók szerint a családok sokféleségét hivatott megvédeni, míg ellenzői szerint dehumanizáló a törvénymódosítási javaslat.

Az francia parlament alsóháza kedden megszavazta azt a törvénymódosítási javaslatot, ami megszüntetné az iskolai dokumentációkban az “anya” és “apa” megnevezéseket. Helyettük a “szülő 1” és a “szülő 2” lépne életbe, azzal a céllal, hogy csökkentsék az azonos nemű szülőkkel szembeni diszkriminációt. A jobboldali többségű Szenátus még mindig visszadobhatja a Nemzetgyűlésnek a javaslatot, ami támogatói szerint a gyermekek családi sokféleségét hivatott képviselni az iskolai papírokban, kritikusai szerint azonban egyszerűen “dehumanizáló”.

Ludovine de la Rochére, a francia La Manif pour Tous elnöke szerint egyenesen abszurd az ötlet: “Egy gyermeknek sincs 1-es vagy 2-es elnevezésű szülője, ez az egész nem létezik, csak az abszurdok birodalmában” – mondta a szervezet elnöke a francia RTL rádiónak.

A Twitteren is megmozdultak az emberek a témában: egy Gary Roustan nevű felhasználó viccesen az adónyilatkozatok példájához hasonlította az elnevezést. Állítása szerint ugyanis azokban senkit nem zavartak a “Nyilatkozattevő személy 1” és “Nyilatkozattevő személy 2” elnevezések, szemben a mostani hatalmas felháborodással, amely során az ellenzők úgy érzik, hogy maga a szülőség princípiuma ellen indítottak támadást a törvényjavaslat módosítással.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez