A dzsihádharcosokat megfoszthatják német állampolgárságuktól

Az európai országoknak nagy fejtörést okoz, hogy mit kezdjenek azokkal, akik beálltak az Iszlám Állam harcosai közé.

Új törvényt készít elő a belügy és az igazságügyi miniszter Németországban – számol be a Süddeutsche Zeitung. Az új törvény lehetővé teszi azt, hogy az Iszlám Állam katonáit megfosszák állampolgárságuktól Németországban. Valamennyi európai országban a kormány komoly dilemmája: mihez kezdjen azokkal a fiatalokkal, akik dzsihádharcosnak álltak az Iszlám Állam fekete lobogója alatt?

Az új törvény szerint ha valakinek kettős állampolgársága van és bármilyen formában is fegyvert fog az Iszlám Állam zászlaja alatt, az megfosztható lesz az állampolgárságától Németországban. Visszamenőleg a törvény természetesen nem érvényes. Vagyis azok a dzsihádharcosok, akik németek, és már börtönben ülnek, nem foszthatók meg az állampolgárságtól.

A törvény körül komoly vita bontakozott ki a keresztényszociális bajor belügyminiszter és a szociáldemokrata igazságügyi miniszter között. Seehofer belügyminiszter ugyanis a fegyveres harcosokon kívül másokra is szeretné kiterjeszteni a lehetőséget az állampolgárságtól való megfosztásra, de Barley igazságügyi miniszter a szociáldemokraták nevében ellenzi ezt – írja a Süddeutsche Zeitung.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez