Felavatták Európa legnagyobb mormon templomát Rómában

A kereszténység központjában építettük fel a templomot. Ott, ahol Szent Péter és Szent Pál mártírhalál halt a hitéért – hangsúlyozta Raimondo Castellani, a 26 ezres itáliai mormon közösség vezetője.

2008-ban kezdődött meg a hatalmas templomkomplexum építése, a centrumtól távol eső helyszínen. A mormon templomegyüttes a külső körgyűrű mentén épült Rómában, ahol a pápák sokáig ellenségesen tekintettek a mormonokra.

Az amerikai keresztény felekezet első hittérítői már a XIX. század közepén megérkeztek Rómába, de ott erőteljes ellenállásra találtak. Bár hittérítői munkájuk nem volt eredménytelen, de a katolikus egyház megtiltotta működésüket és elutasította a kérést egy templom építésére a szent városban. Mormon közösség nem is jött létre Rómában egészen a második világháborúig, amikor a városba érkező amerikai hadseregben sok mormon szolgált. Így kezdődött újra a mormon közösség élete Rómában, majd nőtte ki magát a legnagyobbá egész Itáliában. Ugyanez a helyzet Jehova tanúival és a zsidókkal is. Rómában van Európa legnagyobb muzulmán mecsetje is.

A mormonok tovább terjeszkednek Európában: legközelebb szeptemberben avatnak nagy templomkomplexumot Portugáliában. Ebben az országban él az Európai Unió második legnépesebb mormon közössége. Az első Spanyolországban van, de olyan nagy templomkomplexum sehol nincs, mint Rómában, ahol több, mint 3700 négyzetméteres az a mormon szentély, melyet vasárnap avattak fel az Örök városban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez