Jutalmazták a legjobb alvásbarát szállodákat!

Aludj jól, élj sokáig! – ez a 2019. évi Alvás nemzetközi világnapjának jelmondata. Célja pedig az, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára az életminőség szempontjából. A Magyar Tudományos Akadémián megtartott rendezvény alkalmából megjelent a Magyar Alváskönyv, bejelentették az alvásterapeuta képzés indítását és átadták a Sleepfriendly Hotel Award 2019. évi elismeréseket.

A World Sleep Day, vagyis az alvás nemzetközi világnapja 2019-ben március 15-re esik. Ezen a napon 65 országban orvosok, kutatók, gyógyítók és civil szervezetek fognak össze, hogy bemutassák: az álmosság és a kialvatlanság egyre inkább népbetegség, megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk. Magyarországon a nemzeti ünnep miatt március 12-én tartották a Magyar Alvás Szövetség szervezésében, a World Association of Sleep Medicine és a World Sleep Society partnerségével a Magyar Tudományos Akadémián. Az eseményt dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár nyitotta meg.

Az emberiség egyre rosszabbul alszik. Ennek megváltoztatása komoly feladat.

“Az egészséges életnek az elégséges ideig tartó és megfelelő minőségű alvás is az egyik alapfeltétele. Erre legalább akkora hangsúlyt érdemes fektetni, mint a rendszeres testmozgásra, az egészséges étkezésre és a nemdohányzás jelentőségére” – mondta dr. Horváth Ildikó.

Az alvás nélkülözhetetlen és összetett élettani folyamat, kihat szervezetünk mindennapi működésére, következményeit a gondolkodásunkban és a munkánkban is érzékeljük, de még a test bőrfelülete is jelzi alvásunk minőségét. Egyre inkább felismerjük, hogy az alvászavarok – miközben számos problémát okozhatnak – valójában rendszerszintű rendellenességek, amelyek többszörösen hátrányos következményekkel járnak. Felborítják az életritmusunkat, széttördelik a szervezetünk és a lelkünk harmóniáját, kikezdik az egészségünket. Az emberiség egyre kevesebbet és egyre nyugtalanabbul alszik. Nem kivétel ez alól Magyarország sem. A Budapesti Alvásközpont legutóbbi felmérése szerint a felnőtt lakosság közel egyharmadát érintik különböző alvásproblémák, amelyek felismerése, kezelése, gyógyítása nélkülözhetetlen feladat.

„Magyarországon az életmód következményeként egyre kevesebbet és rosszabbul alszunk. Az alvászavarok és alvásbetegségek megelőzése a kívánatos életmód megtartásának alapja, az egészség megőrzésének a záloga. Az alvás létfontosságú, összetett folyamat, amelynek megismerése a komplexitásában rejlik” – mondta G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

A World Sleep Day alváskonferencián az ebből az alkalomból megjelent Magyar Alváskönyv szerzői tartottak előadásokat, melyekből kiderült, hogy a legtöbben nem sokat törődünk azzal, hogyan alszunk, jóllehet az életünk több, mint kétharmadát alvással töltjük. Az alvásmedicinára önálló diszciplínaként kell tekintenünk! A fényterhelés, a televízió, a neoncsövek mind hatnak a cirkadián-ritmusra, a szervezet biológiai órájára, ami az alvásért és az ébrenlétért felelős, a fény és a sötétség adják meg az alapját, valamint a melatonin hormon termelődésére, mely az alvást és a biológiai óránkat szabályozza.  Minél magasabb a hormon szintje, annál álmosabbak vagyunk, így nem meglepő, hogy éjszakánként ez az érték a tízszeresére nő. Az alvászavar előidézője lehet más, szervi megbetegedésnek is, így fontos, hogy az orvostudományban a szomnológia is kiemelt helyet kapjon. A szomnológia az alvászavarokkal foglalkozó tudományterület. Valóján azonban több tudományág határán helyezkedik el, így az ideggyógyászathoz, a pszichiátriához, a tüdőgyógyászathoz és a fül-orr-gégészethez is nagyon közel áll.  Az alvásproblémát nem szabad bagatellizálni! A túl jó és a túl rossz alvás is lehet káros. Hallgassuk meg a hálótársunkat, tudjuk meg tőle, hogy horkolunk, rugdalunk vagy beszélünk-e álmunkban! Ha van alvászavarunk, akkor kezeltessük azt!

A rendezvényen bejelentették, hogy májusban alvásterapeuta képzés indul hazánkban a Döntéshozók Akadémiája szervezésében a Magyar Alvás Szövetség támogatásával. Bartucz Éva, a szakmai programkövetelményt kidolgozó felnőttképzési intézmény igazgatója elmondta: „A sikeres vizsgát tett hallgatók egyben egy új szakma első képviselői lesznek.”

A magyarországi alváskultúráért, a hazai alvás-egészségügyi képzés kialakításában végzett kiemelkedő tevékenységéért a Vezetőképző Akadémia ajánlásával dr. Gyurosovics József rendőr dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, címzetes egyetemi docens, Hajdú-Bihar megyei főkapitány és Krauzer Ernő rendőr ezredes, a Belügyminisztérium Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztály vezetője kiválósági elismerésben részesült.

 „20-50%-kal alszunk rosszabbul szállodában, mint otthon, de vannak olyan szállodák, ahol öröm az alvás” – mondta dr. Kiss Róbert Richard, a Sleepfriendly Hotel Program nemzetközi igazgatója.

A Sleepfriendly Hotel/Alvásbarát Szálloda 2019. évi minősítési díjat Magyarországon a Hilton Budapest és a Mala Garden Siófok kapták az alváskörülmények példamutató kialakításáért és a vezetőik minőségi alvás iránti elkötelezett tevékenységéért. A szervezők minden esetben jutalmaznak külföldi szállodát is. Idén a Hawaii-szigetek Maui szigetcsoportján elhelyezkedő Ritz-Carlton Hotel kapta a legjobb külföldi Alvásbarát Szálloda díjat. A hotelben tökéletes az éjszakai nyugalom, a nyílászárókat és függönyöket is úgy tervezték, hogy ez meglegyen. A díjakat dr. Kiss Róbert Richard, a Sleepfriendly Hotel Program nemzetközi igazgatója, Szabó Áron, a Magyar Turisztikai Szövetség igazgatója, Sárvári-Deák Zsófia, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára és a Magyar Alvás Szövetség vezetői adták át.

Kiemelt kép: Mala Garden

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez