A főrabbi bírálja a kormányfőt, aki exhumálni akarja a holokauszt áldozatait

Egy istállóba zárta Jedwabne lakossága a helyi zsidók egy részét, akik tűzhalált haltak 1941 július 10-én a nácik által megszállt Lengyelország területén. A szélsőjobboldal évtizedek óta azt bizonygatja: nem a lengyelek a felelősök a holokausztért, hanem kizárólag a náci megszállók. Ennek bizonyítását akarják elérni az áldozatok exhumálásával.

Az akció már egyszer megkezdődött, de Lech Kaczynski akkori igazságügyi miniszter leállította a dolgot. A zsidó közösség ugyanis tiltakozott, mondván: az ősi törvények tiltják a holttestek feltárását.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök nemrég a Polsatnak úgy nyilatkozott: újra meg kell indítani a feltárást Jedwabne városában, hogy bebizonyítsák, náci bűntényről és nem a helyi lakosság akciójáról volt szó 1941-ben. A nyilatkozat előzménye az, hogy Varsóban Netanjahu izraeli miniszterelnök újra bírálta a lengyel kormányzatot amiatt, hogy a holokausztért a teljes felelősséget a náci megszállókra hárítja, miközben megfeledkezik arról: a lengyel lakosság maga is végrehajtott pogromokat és gyilkosságokat ebben az időben. Netanjahu bírálata miatt nem jött létre a visegrádi négyek tervezett csúcstalálkozója Izraelben.

Netanjahu azért kockáztatta meg a diplomáciai blamázst, mert Izraelben teljes gőzzel folyik a választási kampány. A miniszterelnök választási szövetséget kötött a szélsőjobboldallal, amely számára vörös posztó a lengyel kormányzat kétértelmű magatartása. Az eset pikantériája, hogy Lech Kaczynski ikertestvére vezeti jelenleg a kormánypártot, melynek politikai irányvonalát Jaroslaw Kaczynski határozza meg. Lech Kaczynski légibaleset áldozata lett Katyn közelében, ahol az államfő gépe lezuhant.

2001 óta nem változott semmi! Az ősi törvények sem változtak! Ezért ellenezzük az exhumálást Jedwabne városában – nyilatkozta a főrabbi. Michael Schudrich így reagált Mateusz Morawiecki miniszterelnök felvetésére. A háború előtt Lengyelországban élt a világ legnagyobb zsidó közössége, mely csaknem teljes egészében elpusztult. A Lengyelország területén működő haláltáborokban hatmillió európai zsidót gyilkoltak meg. A tömeggyilkosságokat a náci megszállók hajtották végre, de számíthattak a lengyel és ukrán antiszemita csoportok közreműködésére is. A varsói gettófelkelést például ukrán és lett SS-ezredek verték le – példátlan brutalitással. Lengyelországban is erős volt az antiszemitizmus, amely egyes helyeken pogromokat eredményezett: Jedwabne városában 340 zsidó halt tűzhalált, amikor rájuk gyújtották az istállót 1941. július 10-én a nácik által megszállt Lengyelországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez