Vérlázító a lengyel kormányfő kijelentése, hogy voltak zsidó tettesei is a holokausztnak

Így reagált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő müncheni kijelentéseire. A lengyel miniszterelnök hazája kétértelmű holokauszttörvényét próbálta meg védelmezni, és közben ezt mondta: voltak lengyel, orosz vagy épp zsidó tettesei is a holokausztnak.

Nemcsak németek követtek el szörnyű tetteket. Benjamin Netanjahu szerint a lengyelek egyáltalán nem értik a történelmet. Közben az izraeli sajtó arra hívja fel a figyelmet, hogy  Lengyelország befagyasztja az elkobzott zsidó javak visszaadásáról szóló törvényt.

Lengyelország az egyetlen olyan állam, mely még mindig nem rendezte a holokauszt idején elkobzott zsidó javak visszaadásának az ügyét. 73 évvel a második világháború lezárulta után. Tegyük hozzá: a világháború előtt az akkori Lengyelország területén élt a világ legnagyobb zsidó közössége, melyből csak nagyon kevesen maradtak életben. A törvényjavaslat tavaly októberben készült el, de széleskörű nemzetközi bírálatot váltott ki, mert korlátozta azoknak a zsidóknak a körét, akik valamiféle kárpótlásra számíthatnak. Előírta ugyanis, hogy csakis azok a zsidók számíthatnak kárpótlásra, akik lengyel állampolgárok voltak, illetve akiknek az utódai ma is Lengyelországban élnek. A holokausztot túlélő lengyel zsidóság döntő többsége kivándorolt. Többek között így került az Egyesült Államokba a Kushner család is. Jared Kushner, Trump elnök veje jelenleg a Fehér Ház első számú közel-keleti tanácsadója. Így nem csoda, hogy Trump elnök is tiltakozott a törvénytervezet ellen. Aztán jött a botrány a holokauszttörvény miatt és így most jegelik a törvényt a zsidók javainak visszaadásáról Lengyelországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez