101 éves túlélővel találkozott Ferenc pápa Auschwitzban

Egyedül lépett be a katolikus egyház feje az Arbeit macht Frei felirat alatt a haláltáborba, ahol több mint egymillió ember veszítette életét a II. világháború idején.

Döntő többségük kelet-európai – köztük sok magyar – zsidó volt, de sok cigány, lengyel és szovjet hadifogoly is az áldozatok közé került. Ferenc pápa 12 túlélővel találkozott, köztük volt a 101 éves hegedűművésznő, a lengyel Helena Dunicz-Niwinska. A pápa külön imádkozott Maximilien Kolbe atya emlékéért. A lengyel pap életét áldozta egy család helyett a haláltáborban – számolt be a francia Le Monde.

Ferenc pápa a harmadik katolikus egyházfő, aki látogatást tett Auschwitzban. Először II. János Pál pápa látogatott el hivatalos lengyelországi útja során 1979-ben Auschwitzba. II. János Pál korábban Krakkó érseke volt, így számára nem ez jelentette az első látogatást. A pápák sorában a második a német egyházfő, XVI. Benedek volt. Ő arról beszélt különösen hangsúlyosan, hogy a németeket nagy felelősség terheli mindazért, ami a haláltáborokban történt.

Ferenc pápa Lengyelországban részt vesz a katolikus ifjúsági világtalálkozón, melyet Krakkóban rendeznek. A pápa lengyelországi látogatása során is a szeretet fontosságát emelte ki. Rámutatott arra: háború dúl, de ez nem a vallások között zajlik, hanem az önzés és a pénz az, ami szembeállítja egymással az embereket.

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez