Hiába szerezte meg a herceg az olimpiát Tokiónak – korrupció miatt visszavonul

Túl vagyok a korhatáron, ezért nem folytatom sem a japán olimpiai bizottságban, sem pedig a nemzetközi olimpiai bizottságban – ezzel a rövid nyilatkozattal búcsúzott Takeda Tsunekazu, aki nemrég még Mr. Olimpia volt szülőföldjén. A Meidzsi császár ükunokája egész életét az olimpiának szentelte, de most mégiscsak dicstelenül távozik, mert Franciaországban korrupcióval gyanúsítják.

Japán pénzért vette a tokiói olimpiát. Ez a gyanújuk a francia vizsgálóbíróknak, akik a legnagyobb titokban nyomoznak, hiszen igen kínos diplomáciai problémáról van szó. Takeda Tsunekazu ugyanis félistennek számít hazájában és egyáltalán nem minden alap nélkül. Öt olimpián vett részt 1972 óta: először mint lovas, később mint a japán lovascsapat edzője. Utána következett a sportdiplomácia: 2001 óta ő volt a japán olimpiai bizottság elnöke. Ebben a minőségében szívügyének érezte, hogy Tokió kapjon újra olimpiát. Többéves elszánt diplomáciai küzdelem után ezt sikerült is elérnie: jövőre Tokióban lesz a második japán nyári olimpia! Idén júliusban, egy évvel a megnyitó előtt nagy ünnepségen kívánják hivatalosan is megkezdeni az olimpiai kampányt Japánban. Az ünnepség hőse Takeda Tsunekazu lett volna, de akkor jött a hideg zuhany.

A NOB elnöke nem kívánt mellé állni a díszemelvényen 

Thomas Bach is olvasta a párizsi Le Monde cikkét, mely részletesen beszámolt a korrupciós vádakról. Nevezetesen arról, hogy a herceg 1,8 millió eurót utalt át egy szingapúri cégnek olimpiai tanulmányok címen, de valójában így vettek meg néhány szavazatot a nemzetközi olimpiai bizottságban. Bach  közölte a japánokkal: nem utazik Tokióba, ha ott Takeda Tsunekazu fogadja őt! A japán kormány válságtanácskozást tartott, majd Abe Sinzo miniszterelnök meghozta a kínos döntést: a hercegnek mennie kell! Ezek után írta meg lemondó levelét a 71 éves Takeda Tsunekazu herceg, aki megszerezte hazájának a második tokiói olimpiát, de akit emiatt börtönbe akarnak csukni korrupciós váddal Franciaországban.

Fotó: eurosport

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez