Kubában ír történelmet Károly és Kamilla

A walesi herceg és felesége a brit királyi család első tagjai, akik hivatalos viziten vesznek részt a karibi szigetországban.

A trónörökös és Cornwall hercegnője nem titkolt céllal utaztak Kubába: nevezetesen fel szeretnék melegíteni a hidegháború alatt igencsak kihűlt kapcsolatokat Nagy-Britannia és a karibi szigetország között. A vizit elején megkoszorúzták a kubai nemzeti hős, Jose Marti költő szobrát. Programjukban szerepel egy hivatalos ebéd is az államfővel, Miguel Díaz-Canellel.

A héten csatlakozik hozzájuk Lord Ahmad nemzetközösségi miniszter is, aki a londoni kormányt képviseli majd az udvar reprezentánsai mellett. Jelenléte arról tanúskodik, hogy a Downing Street fontosnak tartja a négynapos látogatást és a kapcsolatok újraépítését a gazdasági és társadalmi nyitásba kezdett Kubával – írja a BBC.

Mikor a hercegi pár vasárnap kubai földre lépett a királyi légierő Voyager típusú gépéről, kezet ráztak több kubai vezetővel is, mielőtt a koszorúzásra hajtattak. Ahol is Károly herceg csendben nézelődött, miközben a hatalmas rózsakoszorút elhelyezték a Forradalom terén Havannában.

A pár Barbadosból érkezett Kubába. Karibi útjukon öt nemzetközösségi államot kerestek fel: St Kitts és Nevis, Grenada, St Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek volt a sorrend.

A Nyugat és a spanyol gyarmati évek után a 19.-20. század fordulója óta észak-amerikai érdekszférába tartozó Kuba közt az 1959-es forradalom óta romlott meg a viszony. Az Egyesült Államok kereskedelmi embargót hirdetett, a kubaiak által csak blokádként (el bloqueo) emlegetett intézkedés az ideológiai rokonsággal karöltve a Szovjetunió karjaiba hajtotta Kubát. Moszkva nukleáris rakéták telepítésébe kezdett az Egyesült Államoktól kőhajításnyira lévő szigeten és ez  1962-ben hajszál híján atomháborúhoz vezetett.

2014-ben, fél évszázados ellenségeskedés után Washington és Havanna bejelentette, hogy normalizálni kívánja a diplomáciai kapcsolatokat. Barack Obama el is látogatott a kubai fővárosba, kormányzata pedig sok korábbi intézkedésen enyhített. 2017-ben azonban Donald Trump elnök több korlátozást visszaállított.

A BBC udvari tudósítója szerint a trónörökös és neje kubai látogatása is mutatja, hogy London álláspontja különbözik Washingtonétól – a brit diplomaták bátorítani akarják Havannát a reformok folytatására. Az elmúlt években a magánvállalkozások ösztönzést kaptak, jóllehet aztán némileg visszafogták őket, hogy ne legyenek túlzottan élesek a társadalmi különbségek.

Kubát ma Miguel Díaz-Canel vezeti, aki tavaly vette át az államfői posztot Raúl Castrótól, Fidel Castro fivérétől. A trónörökös nem tervez találkozót Raúl Castróval, de Díaz-Canel elnök díszvacsorán látja vendégül az angol hercegi párt.

Fotó: Reuters

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez