Óriási európai-kínai repülőgép üzlet: 300 Airbust rendel az állami légitársaság

31,8 milliárd eurót érnek a katalógus szerint az Airbus gépek, melyeket a CASC kínai állami légitársaság megvásárolt. Összesen 290 darab A 320-as és 10 A 350-es szerepel a vásárlási listán.

Ilyen nagy üzleteknél a repülőgépgyártók jelentős engedményeket adnak. Az Airbus-nak az az üzleti politikája, hogy nem közli a valóságos eladási árakat.

A bombaüzletet Hszi Csin-ping kínai elnök franciaországi látogatására időzítették. Emmanuel Macron francia elnök üdvözölte az Airbus nagy üzletét. Korábban a francia államfő azt hangsúlyozta: Európának egységesen kell tárgyalnia Kínával, mert csak így érheti el, hogy egyenlő partnerként kezeljék.

Hszi Csin-ping elnök korábban Olaszországban járt, ahol szintén nagy értékű szerződéseket kötöttek a kínaiak. Az Európai Unió attól tart, hogy a kínaiak megkísérlik felvásárolni az EU pénzügyi gondokkal küzdő tagállamait. Jó példa erre Görögország, ahol a kínaiak a görögök pénzügyi válságát kihasználva fontos pozíciókat szereztek meg. Szimbolikus Pireusz esete: ott a kínaiak létrehozták Európa egyik legnagyobb konténerkikötőjét, ahonnan eláraszthatják áruikkal egész Európát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez