Bouteflika 20 év után távozik

Április 28-án jár le a köztársasági elnök mandátuma Algériában. Abdelaziz Bouteflika elnök ezt megelőzően lemond – ezzel a szűkszavú közleménnyel jelentette be Algéria államfője, hogy húsz év után távozik a posztjáról.

Hat hete tüntetnek ezért Algériában, ahol nehezen viselték el, hogy az ország élén egy olyan vezető áll, akit több elszenvedett agyvérzés korlátoz jelentősen a munkájában.

Ahmed Gaid Szaleh tábornok, a hadsereg vezérkari főnöke ezért azt javasolta a köztársasági elnöknek, hogy betegségére hivatkozva mondjon le. Erre az alkotmány 102-es paragrafusa lehetőséget biztosít. Abdelaziz Bouteflika nem élt egyelőre ezzel a lehetőséggel. Minden bizonnyal azért nem, mert befolyásolni szeretné az utódlást. Abdelaziz Bouteflikával egy nemzedék távozik Algéria politikai életéből. A 82 éves politikus részt vett a franciák elleni függetlenségi háborúban, később pedig a forradalmi rendszer külügyminisztere lett. Élete utolsó szakaszában köztársasági elnökként vezette országát a hadsereg és a titkosszolgálat támogatásával.

Hogyan tovább? Algériában nehéz olyan utódot találni, akit a közvélemény is elfogad és élvezi a hadsereg és a titkosszolgálat támogatását. Ráadásul olyan politikát is ki kell találni, mely Algéria jövőjét akkor is biztosítja, ha az olaj- és gázárak nincsenek magasan, miközben a lakosság dinamikusan növekszik. Mindezt nehezíti, hogy az országban jelentős szerepet játszanak az illegális iszlamista erők. Abdelaziz Bouteflika távozásával Algéria fordulóponthoz érkezett, de azt még senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő, amely meglehetősen bizonytalannak látszik  az észak-afrikai országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez