Több mint félmillió eurót adtak Napóleon három szerelmes leveléért

Mindhárom levelét későbbi nejéhez, Josephine-hez írta Napóleon, aki később császárnévá koronáztatta egykori kedvesét. “Szerelmünk elkerülte egymást” – írta később emlékirataiban a császár Szent Ilona szigetén.

Amikor a fiatal katonatiszt beleszeretett a nála hat évvel idősebb félvér nőbe, annak már két gyermeke is volt. Josephine falta a férfiakat és a csatatéren helytálló Napóleon őrjöngött a féltékenységtől. 1796-ban házasodtak össze. 1810-ben váltak el. Ekkor Napóleon a hatalma tetőpontján állt, és kiábrándult Josephine-ből, aki nem tudta trónörökössel megajándékozni őt. A válás után a Habsburg császár lányát vette nőül Napóleon. Mária Lujza fiút szült a császárnak, de Napóleon hamarosan megbukott és a Sasfióknak becézett trónörökös fiatalon meghalt anélkül, hogy uralkodhatott volna.

A három levelet 513 ezer euróért árvereztette el a francia állam. A levelek ugyanis egy csődbe jutott cég tulajdonában voltak. Franciaországban még mindig nagy a császár presztízse, hiszen akkoriban Franciaország Európa ura volt. Napóleon mindössze 46 éves volt, amikor végképp megbukott és 52, amikor átadta lelkét teremtőjének. Utolsó szavaival Josephine-ről emlékezett meg…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez