Oceanix: a projekt, mely megmentheti a víztől a part menti városokat

A tengerszint-emelkedés a világ több nagyvárosát érinti, a lakosságnak pedig szüksége lehet majd az alternatív lakhatási megoldásokra.

Az Egyesült Nemzetek Emberi Települések Programja (UN-Habitat) a vízen lebegő városokban látja a megoldást a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedésre, mely több nagyváros lakosságát veszélyezteti szerte a világon. A nemzetközi szervezet, valamint a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a The Explorers Club partnerségi megállapodást kötött az Oceanix nevű projektre, mely hónapokon belül kínálhat alternatívát a jövőben jelentkező problémára.

000ocean5 000ocean2

A Daily Mail összeállítása szerint az első, vízen lebegő város prototípusa New Yorkban valósul meg, az East River vizén. Teljesen önellátó lesz a létesítmény: élelmiszert tudnak majd rajta termeszteni, saját víz- és energiaigényét is fedezi majd.

000ocean23

A vízen lebegő városok koncepciói már Európában és Dubajban is hódítanak. Utóbbi városban borsos összegért kezdték el értékesíteni a lebegő villákat, melyek a kritikusok szerint csak a szupergazdagoknak jelentenek majd menekvést a víz elől, cserben hagyva azokat, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rájuk: a szegényeket.

000ocean3 000ocean1

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez