20 milliárd eurós extravámmal fenyegeti az EU az Egyesült Államokat

Washingtonban tárgyalt Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, aki az EU nevében “baráti megoldást” javasolt amerikai kollégájának az Airbus-Boeing vitában. Évek óta vádolja egymást az Egyesült Államok és az Európai Unió, mert mind a kettő azt állítja: állami támogatást kapnak a nagy repülőgépgyárak.

Az Airbus-Boeing vita most különösen kiéleződött, mert Hszi Csin-ping kínai elnök óriási rendelést adott le Airbus-gépekre Párizsban, miközben a Boeing komoly gondokkal küszködik egyik gépének szoftverhibái miatt.

Az EU szeretne békésen megegyezni az amerikaiakkal, de Brüsszelben tudják: Trump csakis az erőt méltányolja. Ezért készítenek elő egy 20 milliárd eurós különvám-csomagot, mely igen kínosan érintené az Európába irányuló amerikai exportot.

A kínai elnök és nyomában a miniszterelnök arról is tárgyalt az Európai Unió vezetőivel, hogy közösen léphetnének fel az Egyesült Államok America First politikájával szemben. A kínaiak folyamatosan tárgyalnak az amerikaiakkal a kereskedelmi háború befejezéséről, de eredmény egyelőre nincsen. Az európai-amerikai repülőgépháború igazi tétje a kínaiak óriási piaca, amely 1,4 milliárd hazai polgárral számolhat. Az Airbus-Boeing csatározásban a WTO mondhatja ki a végső szót, de a világkereskedelmi szervezetet mind kevésbé respektálják Washingtonban. Ezért fontosak azok a tárgyalások, melyeket Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter folytatott az EU nevében Washingtonban az Airbus-Boeing vita rendezéséről.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez