Sárga vs kék: rendőrök, végezzetek magatokkal!

Már a 23. tiltakozó hétvégéjüket tartják a sárga mellényesek Franciaországban, ahol Macron elnök reformokkal kívánja felgyorsítani a versenyképesség erősödését. A legutóbbi tüntetéseken új jelszó jelent meg: “rendőrök, legyetek öngyilkosok!”

Ez felháborította a kék ruhásokat, akik között öngyilkossági hullám pusztít. Idén eddig kétszer annyi rendőr vetett véget önkezével az életének, mint tavaly. Az ok: a túlterheltség. A terrorizmus elleni harc és a mind radikálisabb tüntetők elleni fellépés maximálisan megterheli a rendőrök idegrendszerét. Családjuk is egyre kevésbé bírja a sok túlórát. Ráadásul a rendőrök csak sztrájkkal fenyegetőzve tudták elérni azt, hogy a belügy ki is fizesse a túlórákat.

“A francia társadalom jól tudja, hogy mivel tartozik a rend őreinek és ezért elutasítja a tüntetők jelszavát”  – írta Christophe Castaner belügyminiszter Twitteren. Franciaországban a közvélemény jelentős része régebben utálta a rendőröket, de a terrorizmus elleni harc szimpátiát váltott ki szinte mindenkiben. Ezért most minden politikai párt elutasította a sárga mellényesek gúnyos jelszavát: rendőrök, legyetek öngyilkosok!

Emmanuel Macron köztársasági elnök csütörtökön mondja el beszédét a televízióban arról, hogy milyen társadalmi reformokat tervez. A beszédet egy hete kellett volna elmondania, de akkor gyulladt ki a Notre-Dame. Macron elnök azonnal odasietett és lemondta a beszédet. A köztársasági elnök abban bízik, hogy csütörtökön a maga oldalára állíthatja a közvélemény jelentős részét és ily módon mozgalma jól szerepel majd a májusi európai választásokon. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg Macron liberális mozgalmának 22, az ellenzéki szélsőjobboldali Marine Le Pen pártjának 21 hely jutna az Európai parlamentben. Marine Le Pen asszony épp most jelezte: belép abba a szélsőjobboldali pártszövetségbe, melyet Matteo Salvini olasz belügyminiszter szervez. Ez a szélsőjobboldali pártszövetség a második helyet szerezheti meg az új Európai Parlamentben az Európai Néppárt után.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez