Fordulat Ukrajnában: Putyin a nagy nyertes

A 41 éves színész ismeretlen volt a politikai életben, de a protesztszavazatok a csúcsra juttatták. Európa-barát, aki békülni szeretne Oroszországgal is. Krivoj Rogban született, ebben az orosz többségű városban – zsidó családból.

A 41 éves Volodimir Zelenszkij esélyes volt az elnökválasztáson Ukrajnában, ahol az antiszemita pogromok évszázadokon át jellemezték az ország viharos történelmét. A zsidó színész Ukrajna elnökét alakítja a televízióban, ahol rendkívül népszerű lett a korrupt hatalom bírálatával. Volodimir Zelenszkij azt ígéri a választóknak: szétzúzza a korrupt rendszert, mely a függetlenség kikiáltása óta akadályozza az ország fejlődését. Ezt persze könnyebb kijelenteni, mint végrehajtani, hiszen Ukrajna korrupt oligarchák kezében van – mint amilyen Petro Porosenko eddigi ukrán elnök.

A zsidókérdés immár nem kérdés Ukrajnában. Ezt állapítja meg a Haaretz című baloldali portál, amikor Volodimir Zelenszkijről ír. A helyzet ugyanis az, hogy már alig élnek zsidók Ukrajnában, ahol évszázadokon keresztül jelentős kisebbséget alkottak. Odessza, mely a cári birodalom zsidó kultúrájának egyik központja volt, szinte teljesen elveszítette zsidó lakosságát. Csak az öregek maradtak otthon. Aki tehette, kivándorolt Izraelbe, az Egyesült Államokba vagy Európába. Persze nemcsak a zsidók vándorolnak ki Ukrajnából: havonta százezer fővel csökken az ország lakossága. A helyzet kilátástalan…

Putyin a nagy nyertes. Ezt állapítja meg a Politico című portál, amikor Ukrajna választási helyzetét elemzi. Az oroszok, akik annektálták a Krím-félszigetet és befolyásuk alatt tartják Ukrajna keleti, orosz többségű részét, arra törekszenek, hogy Kijevben ne legyen komoly határozatképes vezetés. Egy, a politikában járatlan zsidó színész megválasztása az elnöki posztra sebezhetővé teszi Ukrajnát, mely amúgy is az orosz hibrid hadviselés kísérleti terepe. Történelme során először választott zsidó elnököt Ukrajna, de a korrupt elit mindenképp megmarad és vele a csendes reménytelenség:  a nép életszínvonala stagnál vagy esetleg még csökkenhet is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez