Már Latin-Amerikában is vannak kiképző központjaik az iszlamista szervezeteknek

A srí lankai merényletsorozat húsvétkor ráirányította a figyelmet arra, hogy az Iszlám Állam olyan helyeken is megalakította a maga szervezeteit, ahol korábban erre nem is gondoltak volna. Moszkvában egy biztonságpolitikai konferencián a felszólalók azt hangsúlyozták: az iszlamista terrorizmus világjelenséggé vált!

A tanácskozáson beszédet mondott a GRU főnöke is. Az orosz katonai hírszerzés vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy immár Latin-Amerikában is fennáll a veszélye annak, hogy iszlamista merényleteket kövessenek el. A térségben valamivel több mint hat millió muzulmán él, elsősorban közöttük toboroz az Iszlám Állam és az al-Kaida, melyek ezen kívül számítanak az áttértekre is.

Igor Kosztjukov, a GRU főnöke hangsúlyozta, hogy Latin-Amerikában immár kiképzőtáborok is működnek. Ezekben a táborokban a terrorista akciókat vállaló fiatalokat oktatják ki és azután bevethetik őket a világ bármelyik részén, hiszen latin-amerikai útlevéllel egyáltalán nem keltenek gyanút. A GRU főnöke elmondta: egyedül Guatemalából több mint száz terroristagyanús fiatalt utasítottak ki az elmúlt években – valamennyien kapcsolatban álltak az Iszlám Állammal vagy az al- Kaidával.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez