Túlhajszoltak – 272 halott az indonéz választásokon

A szavazatszámlálóknak csaknem egymilliárd szavazatot kellett kézzel összesíteniük. A legtöbben a túlhajszoltságba haltak bele.

12 nappal a világ legnagyobb egynapos választása után már 270 felett van a halálos áldozatok száma Indonéziában. Az ország 260 millió lakójából a 193 millió szavazásra jogosult polgár 80 százaléka voksolhatott, és mivel a szavazás egyben elnök-, parlamenti és önkormányzati választás is volt, egyenként akár öt szavazócédulát is leadhattak. Így jött össze a közel egymilliárd szavazat, melyet a szavazatszámlálók csak hosszú túlórák és végkimerültség ellenében tudtak összesíteni – írja a The Guardian.

A halálos áldozatok mellett 1878-an betegedtek meg a túlhajszoltság miatt. Az egészségügyi minisztérium felszólította az egészségügyi intézményeket, hogy soron kívül lássák el a szavazatszámlálókat, a pénzügyminisztérium pedig gondoskodik az áldozatok családjainak kárpótlásáról – közölte az indonéz választási bizottság szóvivője, Arief Priyo Susanto. A választás eredményeit hivatalosan május 22-én hirdetik ki, a jelenlegi felmérések azonban azt mutatják, hogy az ország élén marad a jelenlegi elnök, Joko Widodo, aki 9-10 százalékponttal vezet az ellenzéki jelölt, Prabowo Subiantóval szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez