Titokzatos sms – az Air Asia gép utasai mind életben vannak

Az Air Asia Surabayából Szingapúrba tartó gépe ma reggel helyi idő szerint 6 17 perckor tűnt el a radarok képernyőiről. Azóta nem találják. Egy titokzatos sms szerint a gép egyben van, és mindenki túlélte a katasztrófát.

Az üzenetet az egyik  gépen tartózkodó utas hozzátartozója kapta. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen számról. A jakartai műveleti központ is csak annyit erősített meg, hogy tud az üzenet létéről, és vizsgálják a gép eltűnésének körülményeit.

Az üzenet szerint a gép kényszerleszállást hajtott végre Belitung szigetének keleti partjainál, de a személyzet és az utasok épségben megúszták az eseményeket. Korábban azt jelezték hogy a térségben láttak a tengerbe zuhanni egy gépet. Egyelőre ezt az információt sem erősítették meg a helyi hatóságok. Az eltűnt Air Asia gép keresésében az indonéz haditengerészet és a helyi halászok mellett részt vesz a szingapúri légierő két C 130-as repülőgépe, az ausztrál miniszterelnök pedig felajánlott három Orion típusú kutató-mentő gépet az akcióhoz. Hasonló gépek keresik az MH370-es járat nyomait az Indiai óceánban – mindeddig hiába.

Az Air Asia közben nyilvánosságra hozta a teljes utaslistát, amely szerint összesen 162-en tartózkodtak a gépen. Az indonézek mellett egy maláj, egy brit és egy szingapúri, illetve három dél-koreai állampolgár utazott a minden valószínűség szerint szerencsétlenül járt gépen. Az Air Asia elnöke Tonmi Fernanades a Twitteren jelentette be, hogy azonnal Surabayába utazik. Onnan indult a gép, és onnan származik a legtöbb utas. A cég igyekszik nem elkövetni azokat a kommunikációs hibákat, amelyek megnehezítették a két korábbi maláj gép szerencsétlensége után a hozzátartozók számára, hogy feldolgozzák a tragédiát.

 

2014-ben ez a harmadik maláj utasszállító, amit szerencsétlenség ér, és a két korábbi ügy is tisztázatlan. A márciusban eltűnt MH 370-esnek továbbra sem akadtak nyomára. Titokzatos eltűnése körül számtalan vadabbnál vadabb összeesküvés-elmélet kering. Az MH 17-es tragédiája sem tisztázott teljes egészében. Az egyértelmű, hogy a gépet Kelet-Ukrajna felett lelőtték, az azonban, hogy az orosz szeparatisták, vagy az ukrán légierő rakétája végzett-e az utasokkal, egyelőre nem tisztázott.  Míg a nyugati szakértők éppen a napokban hoztak nyilvánosságra olyan felvételeket, amelyek igazolnák, hogy föld-levegő rakéta végzett a géppel, az orosz média saját bizonyítékai alapján továbbra is kitart amellett, hogy az ukrán légierő gépei voltak a felelősek. A két korábbi gép az állami légitársaság gépe volt, a mostani az Air Asia, egy fapados magáncég gépe.

Nem ez lenne az első eset, hogy egy Indonéziában a tengerbe zuhant gépről azt hiszik tévesen, hogy egy nehezen megközelíthető szigeten landolt. 2007-ben, amikor az Adam Air gépe tűnt el a radarokról, feltételezték, hogy Celebesz szigetén hajtott végre kényszerleszállást vagy csapódott a földbe. Később – hosszú kutatás után – a tengerben találták meg.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez