Korrupcióért bíróság előtt Algéria egykori pénzügyminisztere és rendőrfőnöke

Abdelaziz Bouteflika elnök lemondott, miután minden pénteken ezrek tüntettek ellene Algírban és Algéria más városaiban. A tolószékbe kényszerült államfő távozása azonban nem elégítette ki az elégedetlen tüntetőket, akik továbbra is követelik, hogy ne csak az elnök távozzon, hanem a rendszer felelős képviselői is.

A hadsereg parancsnoka meg is ígérte ezt a tüntetőknek. Megkezdődtek a személycserék és a korrupcióval gyanúsított egykori nagyságok bíróság elé állítása. Az Ennahar televízióra hivatkozva a Reuters hírügynökség jelentette, hogy Mohamed Loukal egykori pénzügyminisztert bíróság elé állították. Ugyanez a sors jutott Algéria egykor mindenhatónak hitt rendőrfőnökére is.

Kérdés, hogy mindez elég lesz-e a tüntetők leszerelésére? Algériában ugyanis mindenki tudja, hogy Abdelaziz Bouteflika agyvérzés miatt képtelenné vált a kormányzásra. Helyette fivére és a tábornoki kar döntöttek a fontos kérdésekben. Ők voltak a rendszer haszonélvezői, miközben az életszínvonal stagnált Algériában. Ahol nagyon magas a fiatalok munkanélküliségi aránya, a kivándorlás pedig egyre nehezebb. Az elit jóléte így jobban szemet szúr mindenkinek. Algériában második arab tavaszról beszélnek, miközben a hatalmi elit kétségbeesetten próbálkozik a helyzet stabilizálásával. Akár azon az áron is, hogy beáldozza néhány tagját, mint az egykori pénzügyminisztert vagy a volt rendőrfőnököt Algériában.

Fotó: Algeria Eco

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez