Amerikai cégek aktívan támogatták Hitler hadigépezetét

1941 júniusában az IG Farben mesterséges gumit gyártó üzemet indított be Monowitzban – Auschwitz mellett. A hadiüzem jelentős részben amerikai technológiával dolgozott. A Du Pont vegyi óriás nemcsak a profit miatt működött együtt a náci Németországgal, hanem azért is, mert a család igencsak szimpatizált a Führer fajgyűlölő nézeteivel.

Irenee du Pont, aki a húszas években a cég elnöke volt, már akkor is segítette a nácikat amikor azok még csak meneteltek a hatalom felé. A Du Pont nem az egyetlen amerikai cég volt, mely nagy szerepet játszott abban, hogy Hitler megindíthatta a második világháborút. Olyan nagyvállalatok szerepeltek a listán mint például a Standard Oil, a Ford, az IBM, az ITT, a General Motors.

Sok minden ebből már eddig is ismert volt, de egy fiatal izraeli történész most új kutatások alapján azt állítja: a náci Németország nem lett volna képes háborút kezdeni, ha az USA egyes óriásai nem támogatják pénzzel és – ami ennél talán még fontosabb volt -, technológiával! Nadan Feldman, aki a jeruzsálemi Zsidó Egyetem kutatója, elmondta a Haaretz című lapnak, hogy a Du Pont sok technológiai szerződést kötött az IG Farbennel, melynek két vezetőjét is elítélték háborús bűnök miatt. A Du Pont-nak részesedése volt két német cégben is, melyek a Zyklon B gázt előállították. A gázkamrákban ezzel öltek meg több millió embert!

Az amerikai Du Pont együttműködése a náci Németországgal csak 1943-ban szűnt meg, amikor minden amerikai tulajdont elkoboztak. A háború után semmilyen komoly felelősségre vonás sem történt Amerikában, noha az Egyesült Államok 1941 decembere óta hadiállapotban volt a náci Németországgal. A Du Pont és a többi érintett cég történészeket fogadott, akik úgy írták meg a vállalat történetét, hogy a nácikkal való együttműködésről megfeledkeztek – hangsúlyozta Nadal Feldman történész.

William Dodd, aki az Egyesült Államok nagykövete volt a náci Németországban, többször is figyelmeztette Roosevelt elnököt, hogy az amerikai vállalkozói elit együttműködik a nácikkal, de az elnök nem tett semmit – belpolitikai okból. Londoni nagykövete, Kennedy elnök édesapja, kifejezetten békepárti volt: ellenezte, hogy az Egyesült Államok a brit birodalom oldalán háborúzzon a náci Németország ellen.

A fiatal történész felhívja arra a figyelmet, hogy a holokauszt háborús körülmények között ment végbe. Abban a gyárban, mely a mesterséges gumit előállította a náci háborús gépezetnek, zsidó rabmunkások dolgoztak, akik közül sokan belehaltak abba, hogy rémes munkakörülményeik voltak. Ők a munka általi megsemmisítés áldozatai voltak a holokauszt idején, amikor 6 millió embert öltek meg zsidó származása miatt. Az antiszemitizmus az USA-ban is erős volt: a Du Pont és a Ford család az élen járt ebben. Ők ideológiai okból támogatták a nácik háborús gépezetét – hangsúlyozza Nadan Feldman fiatal kutató a jeruzsálemi Zsidó Egyetemről.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez