Kifigyelték Kína új repülőgép-hordozójának titkait

Már épül Kína első nagy repülőgép-hordozója.

Erről számolt be exkluzív tudósításban a Reuters hírügynökség amerikai kémműholdakra hivatkozva. A kínaiak csak 002-nek emlegetik az új hajót, mely egy Sanghaj közelében lévő dokkban készül. A kettes szám azt jelenti, hogy ez lesz a második olyan repülőgép-hordozó, melyet a kínaiak teljes egészében maguk készítenek el. Összesen három repülőgép-hordozója lesz hamarosan Kínának. A legelső egy szovjet konstrukció, mely Ukrajna kikötőiben rozsdásodott. A félkész hajót azután megvették a kínaiak és vízre bocsátották. Jelenleg ez az egyetlen repülőgép-hordozó van rendszerbe állítva a kínai flottánál. A második, mely nagyon hasonlít az elsőre, már megtette első útját a tengeren, de a hírek szerint csak október elsején állítják rendszerbe, amikor a szocialista Kína 70.  születésnapját ünneplik.

A Reuters-nek nyilatkozó katonai szakértők megállapítják, hogy mindkét kínai repülőgép-hordozó hajó viszonylag kicsi. Csak 25 repülőgépet tudnak szállítani, míg az amerikaiak kétszer ennyit! Az amerikai repülőgép-hordozók 100 ezer tonnásak. Ezt a méretet a harmadik, most felderített  repülőgép-hordozó  sem éri el majd Kínában, de nagyobb lesz, mint a franciák büszkesége, a Charles de Gaulle,  melynek a vízkiszorítása 42.500 tonna.

A kínaiak egyre erősítik a flottájukat, hogy csökkentsék az USA fölényét ezen a területen. Peking bevallott célja az, hogy az első számú katonai hatalom legyen Kelet-Ázsiában. Ez nyugtalanítja Kína szomszédait éppúgy, mint az Egyesült Államokat. Abe Sinzo japán miniszterelnök Japán katonai erejének jelentős fokozását rendelte el – a kínaiak növekvő erejére hivatkozva. Korábban az USA ellenezte a japán haderő megerősítését, mondván, hogy Washington garantálja a távol-keleti szigetország biztonságát. De az utóbbi idők kínai hadsereg fejlesztéseit látva Trump elnök változtatott a korábbi amerikai elveken. Immár arra buzdítja Japánt, hogy fejlessze fegyveres erőit, hogy ellensúlyozni tudja- az USA erőivel együtt – a kínaiak gyorsan növekvő katonai kapacitásait, melyek a kémműholdak tanúsága szerint hamarosan egy igazi nagy repülőgép-hordozó hajóval is bővülnek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez