Kocsma, alkohol nélkül – új trend hódít Amerikában és Európában

Minden olyan, mint egy hagyományos bárban, de az itallap kínálata teljes mértékben alkoholmentes italokból áll.

Az alkohol nélküli kocsma úgy hangzik ugyan, mint egy oximoron, mégis létezik. New Yorkban, Portlandben, Dublinban és Londonban sorra nyílnak az úgynevezett sober bárok, ahonnan teljesen száműzték az alkoholt. Még alkoholmentes sört sem lehet kapni, csak olyan italokat, melyek elkészítéséhez nincs szükség az alkoholra. Ez azonban elsőre fel sem tűnik, hiszen a bárok ugyanúgy néznek ki és ugyanabban az időben tartanak nyitva, mint a hagyományos kocsmák. Csak az itallap kínálatából látszik, hogy a mámoros hangulat helyett a józanság jegyében telik majd az este.

000getaway

A józan bárokat az igény hívta életre. A nagyvárosokban sokan szinte második otthonként tekintenek a kocsmákra, lakásaik kis mérete miatt sok időt töltenek el házon kívül is. Vannak azonban, akik nem feltétlenül innának alkoholt és az ittas emberek társaságát sem kedvelik. Nekik nyitott meg a Getaway Brooklynban áprilisban, 0 százalékos bárként hirdetve magát. A londoni Redemption már három helyszínen működik, vegán menüvel kiegészítve az alkohol nélküli italkínálatot, Dublinban pedig a Virgin Mary várja azokat, akik szeretik a kocsmákat, de az alkoholt és a másnaposságot nem.

000cockt

A bárok azért vannak, hogy lazítsunk, és elhitették velünk, hogy ennek része az alkohol is. Nagyon felszabadító tud lenni, ha létrehozol egy teret magadnak az életedben, ahol a lármás bulihangulat nem jelent automatikusan másnaposságot és homályos emlékeket” – mondta a BBC-nek Lorelei Bandrovschi, aki New York-ban szervez alkoholmentes pop-up eseményeket az Y és X generáció tagjainak.

Fotók: Facebook – Getaway Brooklyn

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez