Putyin: Oroszországnak hiperszonikus védelmi rendszer kell

Egyelőre csak nekünk van hiperszonikus fegyverünk – hangsúlyozta Putyin elnök, aki az év elején sikeresen kipróbált Avangardra utalt. Oroszország elnöke közölte egy fegyverkezési konferencián, hogy más nagyhatalmak sem tétlenkednek.

Az USA például egy 2,8 milliárdos fegyverkezési programot indított, melynek célja a hiperszonikus fegyverzet kifejlesztése. Mire ez elkészül, nekünk már készen kell állnunk a védelmi rendszerrel – mondta az orosz államfő.

A légtérellenőrzés kulcsfontosságú volt eddig is, de ezek után még inkább így lesz – fejtegette Putyin az amerikai űrfegyverkezési programokra utalva. Ezért a légtér-megfigyelési rendszereket az oroszok folyamatosan tökéletesíteni akarják. A Containernek nevezett jelenlegi radarrendszer megfigyeli már jelenleg is csaknem egész Nyugat-Európát és a Közel-Keletet. Ennek hatókörét akarják növelni az oroszok.

Mindezt miből? Oroszország gazdaságának gyorsabban kell növekednie, mint a globális gazdaság átlaga – adta ki a jelszót Putyin. Ezt persze könnyebb kijelenteni, mint megvalósítani. Oroszország gazdasági teljesítménye azóta gyengélkedik, mióta az olaj ára megindult lefelé. Oroszország GDP-je az egytizede sincs az amerikainak, ezért a fegyverkezési verseny nem ígérkezik könnyűnek Moszkva számára. Ezt Putyin is tudja, de fenn akarja tartani Oroszország világhatalmi szerepének a látszatát, hogy ily módon erősítse népszerűségét, melyet a stagnáló életszínvonal kissé meggyengített Oroszországban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez