Dalokkal és versekkel az Iszlám Állam ellen

A Közel-Keleten már számos, az Iszlám Állam terrorszervezetről szóló paródia készült. A helyiek így próbálnak meg gúnyt űzni a “kalifátusból” és rámutatni a dzsihiadisták gyakran zavaros nézeteire. Már nemcsak filmekkel, röpiratokkal és cikkeekkel, hanem dalokkal és zeneszámokkal is harcolnak ellenük.

Az Iszlám Állam elleni „zenei hadjárat” Szíriában vette kezdetét. Legelőször a kormány által készített zenei produkciókban “szóltak be” a dzsihadistáknak, de idővel már egyre népszerűbbek lettek az ilyen jellegű produkciók a független zenészek körében is. 2014-ben szinte önálló műfajjá vált a szélsőségesek brutalitásáról l szóló dalok, versek, zeneszámok, balladák írása. Az első nagyobb siker a „Szeretem a halált” című szíriai szám volt, amelyben a szélsőséges iszlamista prédikátorokból űztek gúnyt. A videóban szereplő kislánnyal énekeltetik el azt, amit lényegében a szélsőségesek mondanak, ráadásul ugyanolyan stílussal és mozdulatokkal, miközben a háttérben dzsihadisták táncolnak.

Eléggé morbid dal, csak a feketehumor kedvelőinek ajánlott

Hamarosan megjelentek a szomszédos Libanonban is azok a bandák, amelyek az ISIS-ről énekelnek, nem éppen pozitív színben tüntetve fel őket. A „Nagyszerű Elmúlás” nevű csapat egy egész lemeznyi dalszöveget írt az Iszlám Államról, amelynek címe „Oh al-Bagdadi mester, te aki az Isten törvényei alapján uralkodsz”. Ez azonban nem a „kalifa” dicsőítéséről és a terrorszervezet népszerűsítéséről szól, hanem pont ellenkezőleg: annak lejáratásáról. Khaled Sabih, a banda alapítója maró gúnnyal átitatott szövegeket írt, amelyek rövid időn belül igen népszerűek lettek a cédrusok országában. Ma már kávézókban lépnek fel, ahol jelentős számú hallgatóság előtt egy libanoni nő énekel a ISIS nőkkel szembeni bánásmódjáról.

Nem ez az egyetlen dal, amely azóta bejárta a Közel-Keletet és űz gúnyt az Iszlám Állam nevű terrorista szervezetből.
Ráadásul ebbe a „dalháborúban” maga az ISIS is részt vesz. Különböző, hagyományos hangszerekkel előadott számokban – nem ritka a rap sem – védik meg a terrorista szervezetet és szidják a kritikusokat. Még saját költőik is vannak, akik dalokat írnak az ISIS-ről és a versek kinyomtatására iraki nyomdákat használnak.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez