Uszonyos kémek: halakat vetne be a Pentagon a víz alatti drónok feltérképezésére

Most vizsgálják a katonák, hogyan tudnák a saját hasznukra fordítani a tengeri élővilág érzékenységét.

Halakat, rákokat és planktonokat használhatnak kémkedésre az amerikai védelmi minisztérium új programjában, mely ha elindul, teljesen megreformálhatja a víz alatti felderítést. A PALS projekten a minisztérium kutatócsoportjának tudósai dolgoznak, akik szerint a vízi élőlények élő szenzorokként a legkisebb változást is észreveszik és mozgással vagy hangokkal jelzik is. Így megbízható forrásai lehetnek a felderítésnek, segítségükkel kiszűrhetik az ellenséges tengeralattjárókat, víz alatti drónokat.

underwater-1656503_960_720

Lori Adornato, a program menedzsere egy közleményben jelentette be a tervet, melyben a góliát sügér, fekete sügér, különféle garnélarákok és más, kisebb óceáni organizmusok, így planktonok is szerepet kapnak. A gyakorlatban az élőlények mozgását szenzorokkal rögzítenék, ezt aztán egy szoftver alakítaná át jelzésekké. Az operátor így meg tudja majd állapítani, hogy mi történik a víz alatt. Bár egyszerűen hangzik, az Independent által korábban megszólaltatott oceanográfus, Kim Martini szerint mégis sok buktatója van a tervnek.

000shro

A halak, rákok és kisebb tengeri és óceáni organizmusok megértéséhez ugyanis komplex tudásra van szükség. Az állatok nemcsak idegen járművet, hanem más vízi élőlényeket is jelezhetnek, azt pedig nehéz lesz megállapítani, hogy éppen mivel állnak szemben. A másik buktató a tenger- és  strapabíró technológia létrehozása. Ez utóbbi már úgy tűnik, sínen van, a lap információi szerint öt vállalat eddig 45 millió dollárt kapott a PALS-program kifejlesztésére.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez