Itt az első francia-német vadászgép

Óriási érdeklődés mellett hétfőn mutatják be a Párizs melletti Le Bourget mellett megrendezett Légi Kiállítás keretében a Dassault és az Airbus közös gépét, amelynek döntő szerep juthat az európai légtér védelmében.

2017-ben döntött úgy Merkel kancellár és Macron elnök, hogy közösen fejlesztik ki az új vadászgépet, mely a versenytársa lehet az amerikai F 35-nek. Trump elnök hatalomra kerülése óta forszírozza, hogy a NATO-tagállamok teljesítsék a vállalásukat és költsék a GDP 2%-át katonai célokra. Trump üzleti célból is sürgeti az európai szövetségeseket, mert szeretne minél több amerikai fegyvert eladni nekik. Lengyelország és Románia a lelkes vásárlók között van, Franciaország és Németország saját hadiiparát akarja fejleszteni.

A két miniszter asszony együttműködési programot ír alá 

Mind Franciaországban, mind pedig Németországban női hadügyminiszter van, ők felügyelik a közös hadiipari programot is. A franciák egyelőre 2 milliárd eurót irányoztak elő erre a célra. A németek hozzájárulása nyilvánvalóan nagyobb lesz, mert a német gazdaság sokkal jobb állapotban van: a központi költségvetés Berlinben évek óta többletet mutat. Franciaországban viszont Macron elnök azért küzd, hogy leszorítsa a hiányt a GDP 3%-a alá.

A katonai együttműködés nemcsak a vadászgépre terjed ki, hanem közös harckocsit is fejleszt ki Franciaország és Németország. Párizsban és Berlinben azt remélik, hogy az Európai Unió tagállamai inkább tőlük vásárolnak majd mint az USA-tól. Spanyolország máris érdeklődést mutat…

Trump dühös 

Washingtonban Trump emberei kioktatják az európai diplomatákat: eszükbe se jusson kizárni az amerikaiakat az európai piacról. Válaszul Federica Mogherini, az EU külügyi fő képviselője sajtóértekezleten közölte: az uniós piac ezen a területen sokkal nyitottabb, mint az amerikai! Míg az Európai Unió államai sok-sok milliárd dollárért vesznek amerikai fegyvereket, addig az USA csak elvétve vásárol Európában. Az amerikaiak erre csak annyit tudtak mondani, hogy svéd puskákat vásárolt a tengerészgyalogság és közös harci helikopterfejlesztésben állnak néhány európai állammal.

A vadászgépek piaca hatalmas biznisz. Ezért kíséri óriási érdeklődés a bemutatásra kerülő francia-német vadászgépet. Ha valóban versenyképes lesz az amerikai F 35-sel, akkor komoly új ellentét alakulhat ki a francia-német páros és az USA között. Az uniós tagállamoknak pedig dönteniük kell: melyik vadászgépet választják, hiszen Washingtonban, illetve Berlinben és Párizsban jelentős részben ennek alapján ítélik meg a lojalitásukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez