Kiirthatatlanná fejlődhetnek a csótányok

Egy tanulmány szerint egyre inkább ellenállóak a rovairtó szerekkel szemben, ami komoly problémákat jelenthet a jövőben.

A csótányoknak amellett, hogy nem túl szívderítő a látványuk, sok más kellemetlenséggel is jár a jelenlétük. Hordozzák a szalmonellát és az E. coli baktériumot, így a betegségek terjesztésében is komoly szerepük van. Most a rovarirtó szerek jelentik a megoldást ellenük, a jövőben azonban jelentős fejtörést okozhatnak az emberiségnek, mivel egy most készült tanulmány szerint az immunrendszerük egyre ellenállóbb a különféle mérgekkel szemben.

“Ez egy korábban még nem észlelt kihívás a csótányokban” – állítja Michael Scharf, a Purdue University kutatója és a tanulmány szerzője a Scientific Reports-ban. A szakemberek a legelterjedtebb csótányfajt, a német csótányt vizsgálták hat hónapon keresztül. Három amerikai helyszínen kísérleteztek a rovarokkal, különféle összetételű rovarirtó szerekkel tesztelték az ellenállásukat.

Az eredmények megdöbbentették a tudósokat, hiszen hiába használtak erős mérgeket, a csótányok extrém gyorsan alkalmazkodtak hozzájuk, és szaporodásuk is felgyorsult. “Ha csak egy kis százaléka válik ellenállóvá a csótányoknak a rovarirtó szerekre, és náluk létrejön a keresztrezisztencia, hónapokon belül elszaporodhatnak az irtások ellenére is” – állítják a tanulmányban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez