Szöul tárgyalásokat javasol Észak-Koreának

A fő téma a családegyesítés lenne, de általában megvitathatnák a két Korea kapcsolatát abból az alkalomból, hogy jövőre lesz 70 éve a két Korea szétválasztásának- javasolta Dél-Korea országegyesítéssel megbízott minisztere.

A Szovjetunió és az Egyesült Államok osztotta ketté a koreai félszigetet azt követően, hogy Japánt legyőzték a második világháborúban. 1910 és 1945 között Korea Japán gyarmata volt, és ez még ma is gyakran okoz feszültséget a két Korea és a távol-keleti szigetország kapcsolatában. A két Korea közötti határt légmentesen lezárták a koreai háborút követően /1950-1953/.

Utoljára családegyesítési tárgyalások februárban voltak, de megszakadtak, amikor megnőtt a feszültség a két Korea között. Észak-Korea ifjú diktátora rendszeresen atomháborúval fenyegeti meg Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat.  Októberben három magasrangú észak-koreai vezető járt Délen. Ez nagyon ritka Észak-Korea gyakorlatában: a világtól elzárkózó kommunista állam vezetői szinte sohasem hagyják el országuk területét. Kivételt csak az egyetlen szövetséges, Kína jelent. Putyin rossz elnök meghívta Kim Dzsongunt, hogy vegyen részt a Győzelem napi ünnepségeken Moszkvában. A diktátor nagypapája, Kim Ir Szen 1945-ben szovjet századosi egyenruhában tért vissza szülőföldjére, ahol megalapította a világ első kommunista dinasztiáját.
Jelenleg a 31 éves unoka, Kim Dzsongun uralkodik Észak-Koreában, ahol egy éve végezték ki Kim Ir Szen vejét, aki a diktátor nagynénjének férje volt. A kivégzett vezető a hírek szerint békülékenyebb politikát és kínai típusú gazdasági reformokat javasolt a diktátornak. A koreai félsziget jövőjéről tárgyalások folynak Pekingben, de jelenleg ezeket felfüggesztették, mert Észak-Korea minden ígérete ellenére tovább folytatja nukleáris és rakétafejlesztési programját. A pekingi tárgyalásokon a két Korea képviselőin kívül Kína, Oroszország, az USA és Japán diplomatái vesznek részt. Észak-Koreában nemrég zavaros fejű majomnak titulálták Obama amerikai elnököt az Interjú című hollywoodi film bemutatásának kapcsán. A film arról szól, hogy két amerikai újságíró megpróbálja megölni Kim Dzsongunt. Emiatt hacker háború alakult ki Észak-Korea és az USA között: az internet többször is hosszú időre leállt a világtól elzárkózó kommunista országban. (Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez