3 éven belül sertésszív doboghat emberi testben

Ezt nem más állítja, mint az Anglia első szívátültetését jegyző sebész. Egy új technológiával az év végéig transzplantálhatják az első sertésvesét. Ha a műtét sikeres lesz, a következő állomás a szívátültetés.

Korábban nem sikerült , most azonban úgy néz ki, három éven belül megtörténhet az első sertésszív átültetése emberi testbe. Ezt állítja Sir Terence English, aki 40 évvel ezelőtt véghezvitte az első szívátültetést az Egyesült Királyságban. Az ő tanítványa, Christoper McGregor és annak csapata még az év végéig átültethetik az első sertésvesét egy emberbe, egy új génkiütéses technológiával. Ettől azt remélik, hogy kiküszöbölhetik vele az erőteljes immunreakciót, ami eddig sikertelenné tette a xenotranszplantációt – azaz az állati szervek és szövetek emberbe történő átültetését.

000pig

“Ha működik a vesével, a szívvel is működni fog és ez teljesen megváltoztatja a transzplantációkat” - idézi a 87 éves tudóst a The Guardian. A nemzetközi kutatókból álló csoport a microRNA-199 nevű genetikai anyag jótékony hatásait használja fel a szívrohamban sérült sejtek regenerálásához. A sertéseknél sikerrel jártak, ott szinte teljes felépülést könyvelhettek el az eljárással – mindössze egy hónapon belül. Ahhoz viszont, hogy embereken is tesztelhessék ezt, további kísérletek szükségesek, mivel a kezelt sertésekben a microRNA-199 a felépülést követően kontrollálhatatlanul elburjánzott és ez az állatok pusztulásához vezetett  – áll a Nature hasábjain megjelent kutatásban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez