Így nézhetett ki elődeink elődje

A 3.8 millió éves koponya az Australopithecus anamensis fajhoz tartozik és az eddigi legrégebbi feltárt ilyen lelet lehet.

MRD-nek nevezték el a tudósok azt a szinte teljes koponyát, melyet Etiópiában, Afar régióban találtak meg 2016-ban, most pedig a  rekonstruálás után azt is láthatjuk, hogyan nézhetett ki tulajdonosa, az emberi elődök elődje. Maga a koponya 20 centiméter hosszú,  11,5 centiméter széles és egy felnőtt hímtől származhat, akiről úgy tartják, hogy két lábon járt, de fára is mászhatott. A fosszília az Australopithecus anamensis fajhoz tartozik, és 3.8 millió éves lehet: régebbi, mint a korábban ugyanebben a régióban feltárt Lucy.

000an1

A koponya részletes vizsgálatát bemutató jelentést a héten tették közzé a Nature tudományos folyóiratban. A tanulmány egyik szerzője és a kutatás vezető paleoantropológusa, Yohannes Haile-Selassie szerint kivételes leletről van szó: “Ilyen felfedezés egyszer adódik az ember életében” – mondta a kutató. Eddig nagy szakadék tátongott az első emberi elődök és az ő elődeik feltárásában, a mostani lelet azonban közelebb hozhatja egymáshoz a két csoportot. Az Australopithecus anamensis faj megismerését eddig csak az állkapocs-töredékek és fogak segítették, a szinte teljes koponyával viszont már sokkal több információhoz juthatnak a kutatók az evolúciós kapcsolatokról.
000an

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez