Nyugdíjba megy a leggazdagabb kínai

Az Alibaba társalapítója, Jack Ma 55 évesen mond le elnöki pozíciójáról.

Korábbi bejelentéséhez híven végleg távozik a leggazdagabb kínai az Alibaba éléről. Ma, az 55. születésnapján egy olimpiai méretű stadionban, ünnepélyes keretek között mond le elnöki pozíciójáról Jack Ma, aki 460 milliárd dolláros online áruházával vezető szerepet szerzett a kínai kereskedelemben. Nyugdíjba vonulása után a filantrópia felé fordul majd a milliárdos. Húsz évet töltött el az Alibaba építésével és vezetésével. Az amerikai Bill Gates példáját követve 2014-ben létrehozta saját alapítványát, a Jack Ma Foundationt, melynek célja az oktatás fejlesztése, a környezetvédelem és a nők jogainak segítése.

“Mielőtt 70 éves leszek, szeretnék valamit teremteni más területeken is, például az oktatásban” – jelentette be az Alibaba tavaly szeptemberi rendezvényén. Ma kitölti idejét az igazgatótanácsban 2020-ig, azután viszont már csak a háttérből, életre szóló Alibaba Partnership tagságával szól majd bele a cég ügyeibe. A híres vállalkozó a Kínai Kommunista Párt tagja és mielőtt a kereskedelemben kezdett volna dolgozni, angoltanár volt. Ezért különösen fontos számára az oktatás. Szeptember 10. nem csak a születésnapja, hanem a pedagógusok napja is Kínában, ami szintén fontos üzenettel bír a távozást illetően.

“A tanárok mindig azt szeretnék, hogy a diákjaik felülmúlják őket. Számomra ez a felelősség, hogy engedjem a fiatalabb és tehetségesebb kollégáknak, hogy átvegyék a vezető pozíciókat” – mondta Jack Ma tavaly szeptemberben, amikor a lemondását is bejelentette. A milliárdos több fórumon beszélt arról, hogy nagy reformok kellenek az oktatás területén, ezek hiányában a gépekkel nem tudják majd felvenni a versenyt a jövő dolgozói. Szerinte az önálló gondolkodást, az egyéni készségeket és a csapatmunkát kell erősíteni. Ő az alapítványával azon fog dolgozni, hogy új energiákat vigyen az iskolákba.

A hangcsoui központú Alibaba bevétele az idei előrejelzések szerint is 36 százalékkal növekszik, 72 milliárd dollárral zárhatják az évet. Jack Ma saját vagyonát 40 milliárd dollárra becsülik, ő a legvagyonosabb polgár Kínában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez