A Bahamákon a lakosság 17 százaléka vált hajléktalanná

Sokaknak semmijük nem maradt a hurrikán pusztítása után.

70.000 ember közel mindenét elvesztette, a Bahamák lakóinak 17 százaléka hajléktalanná vált a Dorian hurrikán pusztítása után – írja a CNN. A lap szerint 5000 embernek sikerült elhagynia a katasztrófa által leginkább sújtott Great Abaco-szigetet, sokan az Egyesült Államok felé vennék az irányt, ott élő rokonaikhoz. Ehhez azonban meg kell kapniuk a szükséges dokumentumokat, valamint az arról szóló tanúsítványt, hogy nem szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban, ami most sokkal több időt vesz igénybe, mint rendesen. Akiknek viszont nincsenek külföldön élő családtagjaik, azoknak nincs hová menniük. Ők továbbra is élhetetlen körülményekkel kell, hogy szembenézzenek nap mint nap.

A Map Action segélyszervezet műhold-felvételein jól látszik, hogy Marsh Harbour városában 1100 épület teljesen megsemmisült. Kilenc nappal a hurrikán után az ételellátás akadozik, áram pedig egyáltalán nincs több településen – ahogy ivóvíz sem. Az emberek hajókon indulnak el az Egyesült Államok felé. Egy, az internetre felkerült videó szerint viszont a vízummal nem rendelkező menekülteknek el kellett hagyniuk az egyik komp fedélzetét.

000dorian3

A mentés továbbra is folyik, a kaotikus állapotok azonban nehezítik, akárcsak a holttestek felszínre hozását. A Trump-kormányzat egyik hivatalnokára hivatkozva a CNN azt írja, hogy nem kaphatnak ideiglenes védett státuszt a bahamaiak, így csak a segélyszervezetekre számíthatnak. Hubert Minnis bahamai miniszterelnök szerint a károsultak visszatérhetnek majd eredeti lakhelyeikre, azt azonban senki sem tudja, hogy meddig tarthat majd, míg újra élhető körülmények lesznek a letarolt területeken.

000dorian

Több világsztár is fellépett a bahamaiak megmentéséért: Michael Jordan, Rihanna, Lenny Kravitz és sokan mások is felajánlották segítségüket a hurrikán áldozatainak. A volt kosaras egymaga 1 millió dollárt ad a károk helyreállítására a magánvagyonából, de nagyobb cégek is kiálltak a károsultakért. A Walt Disney szintén 1 millió dollárral járul hozzá az újjáépítéshez, a Bahamákon jelen levő nagy hajóstársaságok –  Royal Caribbean, Carnival Corporations, Norwegian Cruise Lines, Lowe’s – pedig ételszállítmányokkal, ivóvízzel, generátorokkal látják el a szigetvilágot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez