3200 éves, sziklába zárt kardot találtak Mallorcán

Egy megalit közelében véletlenül bukkantak rá a bronzkori fegyverre.

A leginkább meseszerű tengerpartjairól ismert Mallorcán ritka régészeti leletre bukkantak egy múzeum építése közben. Két régész épp egy szikladarabot emelt fel, amikor észrevették, hogy annak közelében valami kiáll a talajból. Legnagyobb meglepetésükre egy kard volt a tárgy, ami különlegesen jó állapotban maradt fenn. Miután megtisztították, analízisnek vetették alá, mely során kiderült, hogy az ősi talayotikus kultúrából származik, mely Kr.e. 1000 és 6000 között virágzott Menorcán és Mallorcán. A kard korát legalább 3200 évre teszik a kutatók.

000mall1

“Hatalmas meglepetés volt. Semmi hasonlóra nem számítottunk, mivel ezt a területet korábban már feltárták” – mondta Jaume Deya régész a CEN-nek. Úgy gondolják, hogy a kard egy arisztokrata családhoz tartozhatott, és felajánlásként temethették el a megalit közelében, vallási célból. Azt sem tartják kizártnak, hogy a talayotikus kultúra hanyatlásakor hagyhatták hátra a kardot, hogy később védekezésre használják az elrejtett fegyvert.

000mall

Mindössze 10 hasonló fegyvert tártak fel eddig a szigeteken, többnyire gazdálkodók, akik földjeik művelése közben véletlenül találtak rá a tárgyakra, majd átadták őket a hatóságoknak. Ezekben az esetekben nehezebb dolguk volt a régészeknek, hiszen nem tudták pontosan meghatározni, milyen célra használhatták azokat, szemben a mostani feltárással, melynél az áldozati helyszín miatt a szimbolikus jelentés egyértelmű. A most talált kardot hamarosan a közönség is láthatja majd a Mallorca Múzeumban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez