Kiállítják az 500 éves grönlandi múmiákat

A nyolc eszkimó fagyasztva szárított múmiájára vadászok találtak rá 1972-ben.

Végre kiállítják Grönlandon a Qilakitsog múmiákat, melyek a világ legnagyobb szigetének  legértékesebb leletei közé tartoznak A hat asszony és két gyermek konzerválódott holtteste több, mint 500 éves lehet és fagyasztva szárítással maradhatott fenn szinte tökéletes állapotban – állapították meg a kutatók. 1972-ben vadászok találtak rájuk, az Uummannaq-fjord közelben. Mivel azt hitték, hogy friss holttestek, riasztották a rendőrséget, de kiderült, hogy több száz éves emberi maradványokról van szó. Annak ellenére, hogy 1475 körül halhattak meg, bőrük, hajuk és körmük is sértetlen maradt.

000mummy3

Az archeológusok sok hasznos információhoz jutottak általuk az eszkimó kultúrákról. Az egyiptomi múmiákkal szemben ezek nem voltak bebalzsamozva, a temetkezés helyén uralkodó környezeti viszonyok – beleértve a hőmérsékletet is – garantálták, hogy a holttestek konzerválódjanak. A Greenland Today szerint a kutatók a Thule kultúrához kötik őket, a későbbi DNS vizsgálatok pedig azt is megállapítottak, mely múmiák voltak rokonságban egymással.

000mummy2

Három 50 év körüli nővér, az ő 18 és 30 év közötti lányaik és két kisebb fiuk volt a sírban. A felnőtt nők mindegyike valamilyen betegségben hunyhatott el, az egyik kisfiút pedig élve temethették el halott édesanyjával együtt. Tetoválásaik és öltözködésük alapján arra következtettek, hogy egy vadászó törzshöz tartozhattak. A múmiákat most a Grönlandi Nemzeti Múzeumban, Nuukban állítják ki a grönlandi közönség legnagyobb örömére.

(Visited 10 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez