Újból Járatlan Utakon – Hova visz el most a fesztivál?

A november 23-24-i hétvégén 9. alkalommal rendezik meg a Járatlan Utakon Fesztivált, Magyarország legnagyobb, független és extrém utazókat megszólító rendezvényét.

A két napban több mint 100 előadás és kerekasztal-beszélgetés lesz utazásról, hét teremben. Az előadások felölelik az utazás összes formáját: földön, vízen, levegőben, stoppolástól a lakókocsis overlandingen keresztül, de lesznek kerékpáros és gyalogos világjárók is. Sok előadó külföldről érkezik, őket ritkán láthatja a közönség. De lesznek más különlegességek is, így különböző népek ételeit, táncait és kultúráját ismerhetik meg a Csengery utcai Fáklya Klubba látogatók.

A kalandozó utazók révén minden kontinensre eljutnak az érdeklődők, azokon is inkább a különleges helyekre. Az extrém emberi teljesítmények idén különösen hangsúlyos szerepet kapnak, ismert hegymászók szereplésével. A felelősségteljes turizmus kérdéskörét is körbejárják, a kultúrtörténeti előadások pedig kielégítik a fotelkalandorok elvárásait.

járatlan molino (2)

Sok különleges extrém utazó lesz jelen, így Rakonczay Gábortól megtudhatjuk, miképp jutott el az óceán-átevezéstől a Déli-sark átgyaloglásáig. Vendég lesz Németh Alexandra, aki 7 kontinens 7 legmagasabb csúcsát mászta meg legrövidebb időn belül nőként. Nedeczky Júlia is több 8 ezres csúcsot hódított már meg, ő a hegymászás pszichológiai aspektusát mutatja be. Szendrő Szabolcs 8 ezres hegyeket mászott fél lábbal. Csutka István (Camino Steve) nemrég befejezett legnehezebb útjáról mesél: az amerikai vadonban gyalogolt végig 5000 kilométert.

A hazai független utazók és a világ minden részéből érkező hátizsákosok inspirálnak, ötleteket és konkrét tippeket adnak: mikor, hová, hogyan és miért érdemes elutazni?

6. feszt fotok (99)

 

Az ország ismert utazási bloggerei is ott lesznek: Utazómajom, 360fok bringa, Miradonna, utazgatok.hu, Sárgaruhás lány, GabaVR, Magányos bolyongó, Camino Steve, Kultitasting, Zoliexplorer, Talpalattnyi történetek, Female Yeti, My seven worlds, petersplanet.travel, Free4travel, Vándorboy számolnak be a világban szerzett tapasztalataikról és a bloggerkedésről.

Sok ifjú titán is megjelenik, akik már fiatalon a világjárás különleges módját választották: stoppal vágtak neki a világnak, akár egyedülálló nőként is. A low budget utazás extrém verziójáról is hallhatunk. Sokan önkéntesként indultak el, hogy egy másik földrészen segítsenek, végül éveket töltöttek el kint. Ők adnak bátorítást: igenis el lehet indulni kevés pénzből, hogy megvalósítsuk álmainkat. Volt, aki hosszában átstoppolta Dél-Amerikát, a Keletiből vonatozott el Hongkongba, és akadt, aki egy ázsiai rablás után a maláj fővárosból jutott haza Magyarországra. Belme Ágitól dél-amerikai hat hónapos hátizsákos kalandjáról hallhatunk, ami 7 országon át vezetett. Szarka Zsófi pedig biciklivel tekert át a sivatagon (nyáron…). Berecz Andrea 3 gyerekkel utazta be a világot. Varjas Gabriella nőként, egyedül Kubában szerzett tapasztalatairól mesél majd.

5. fesztivál fotok (185)

Megtudhatjuk, mi a lakókocsis utazás szépsége, és számos egyéb tippet is kapunk, amivel sok pénzt megspórolhatunk. Szilasi Ildikó Afrika-kutató Szenegálról mesél, Tóth Szabolcs második otthonáról, Indiáról tart előadást. Szegő Andor igazi szerelmét, Afrikát mutatja be. Dallos Zoltán a helyfüggetlen üzleti modellekről beszél. Valiskó Gyöngyitől pedig arról is tanulhatunk, hogy az utazás hogyan segít jobb emberré, sikeres vezetővé válni és még egészségügyi tanácsokat is kapunk.

De szót kerítenek majd a fesztiválon a zéró büdzsé-utazásról, fotózásról, ösztöndíjakról, gyerekkel történő utazásról is. Természetesen lesz hátizsák-pakolási egyszeregy, és rengeteg praktikus tanács: felkészüléstől repjegy-vásárláson át a szállásfoglalási trükkökön és útvesztőkön, egészen a kocsibérlésig, a gazdaságos kártyahasználatról és egyéb okosságokról.

5. fesztivál fotok (131)

Mélyebben is megismerhetnek a résztvevők egzotikus kultúrákat, megtudhatják, miképp lehet hulladékmentesen utazni, lesznek országspecifikus előadások is utazóktól, antropológustól, biológusoktól. Így kerül terítékre India, Dél-Amerika, Indonézia, USA, Afrika több országának járatlan útjai, a hegyek tetején át, sivatagokon keresztül, járatlan utakon biciklizve és Trabantba pattanva Dél-Afrikától Patagónián át Szibériáig.

Szerepelnek a programban kultúrtörténeti előadások is. A Magyar Iszlám Közösség megalapítója, a Korán-fordító Mihálffy Balázs, aki éveket élt Afrikában és a Közel-Keleten, segít eligazodni az érintett vallásról és annak a Nyugathoz való viszonyáról. Eljön Saly Noémi, aki a turistáskodás kezdeteiről beszél majd színes előadásában. Idén készülnek egy külön Magyarországot átölelő blokkal, ahol hazai gyógynövényekről és gombákról is tanulhatnak a résztvevők.

selfiemat

Újra lesz több mint 40 kerekasztal-beszélgetést, amelyeken 70 tapasztalt utazó vesz részt. Így sokkal interaktívabb és közvetlenebb kapcsolat alakul ki, s mindenki felteheti akár előre is, a weblap révén az őt érdeklő kérdéseket. Idén először streamelve is követhetőek lesznek a fesztivál nagytermében zajló előadások.

Ha valaki kétszer 12 óra alatt be akarja utazni a világot mindössze 20 buszjegy árából, akkor ott a helye a terézvárosi Fáklya Klubban.

A fesztivál weblapján már láthatók az információk.

Az érdeklődést a fesztivál Facebook-oldalán kérik jelezni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez