Le kellett zárni a Szent Márk teret is az újabb tengerár miatt Velencében

Katasztrofális a helyzet: a műemlékek víz alatt, a kár egymilliárd eurós is lehet a városban.

A rekord magas dagály után három nappal ismét hatalmas tengerár zúdult Velencére, mely miatt Velence polgármestere lezárta a Szent Márk teret. A döntést egészségügyi kockázattal indokolta, így a turisták már nem járhatnak körbe a vízzel elárasztott világörökségi helyszínen. A városba bezúduló tengervíz a művészeti, történelmi emlékeket sem kímélte, a Szent Márk székesegyház altemplomát ismét elöntötte az ár. A kár mértékét még pontosan nem tudják, de Luigi Brunaro pénteken egy Twitteren közzétett videofelvételen egymilliárd eurós károkról beszélt.

000VENICE

Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságíró a TV2 Mokka adásában elmondta: a mostani helyzet a mértéke miatt szokatlan, hiszen utoljára 1966-ban volt magasabb a mostaninál az árvíz szintje – akkor 1,94 centimétert mértek. A szakértő már több árvíz idején járt Velencében, de a jelenlegihez hasonlót még nem látott. A katasztrófahelyzet ellenére az élet nem állt meg a tenger királynőjeként is ismert városban: a helyiek mentik, ami menthető, a turisták pedig fotózkodnak az 50 éve nem látott mértékű áradással.

000KRRR

Péntek délben az árvíz szintje 1,54 méter volt. A legmagasabb vízállást kedd este mérték, akkor a dagály elérte az 1,87 métert. A térségre további heves esőzéseket és erős szelet jeleztek előre a meteorológiai szolgálatok. A helyszínre látogatott Guiseppe Conte olasz kormányfő is csütörtökön, majd a kormány este szükségállapotot hirdetett ki Velencében, és bejelentette, hogy 20 millió euróval támogatja a legsürgősebb beavatkozásokat. A hétvégén 1,1-1,3 méteres dagályra számítanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez