Józanul hűséges a préri güzü, de ha iszik…

Miért monogám a préri güzü, míg közeli rokona, a hegyi güzü meglehetősen kicsapongó életmódot folytat? Ezt vizsgálták kutatók Portland városában /USA/. Kiderült: a hímek kicsapongó életbe kezdenek, ha isznak, míg a nőstények hűségesebbek lesznek a párjukhoz.

A güzü idegrendszere sokban hasonlít az emberéhez, ezért a kutatók előszeretettel vizsgálják a kis rágcsálókat, amelyek párkapcsolataikban sok emberi vonást mutatnak. Miről van szó? A préri güzü monogám természetű. Ez nagyon ritka a rágcsálók között. Ott inkább a hegyi güzü példája az általános: a hímek igen gyakran váltogatják a partnereiket és a nőstények se különösebben hűségesek. Miért? A válasz egy hormon, mely a párkapcsolatok szabályozásában nagy szerepet játszik. Az oxycitin, ha azt a szervezet nagy mennyiségben termeli, akkor hűségessé tesz. Ez a helyzet a préri güzü esetében. A hegyi güzü viszont csak csekély mennyiséget termel ebből a hormonból, ezért váltogatja állandóan a partnereit.
Milyen hatással van az alkohol a monogám güzükre? A kutató csoport azt állapította meg: a hímek azonnal kalandozni kezdtek, míg a nőstények hűségesebbek lettek, de megnőtt a vágyuk a szerelemre. A kutatók már régóta gyanítják, hogy az agy számára a szex éppoly szenvedély, mint az alkohol vagy a kábítószer. Amerikában már vannak olyan klinikák, ahol a szex függésről próbáljak meg leszoktatni a pácienseket. Hollywoodi hírek szerint Michael Douglas is átesett egy ilyen klinikai kezelésen.
De vajon miért érinti különbözőképpen a hím és nőstény güzüket az alkohol fogyasztása? Vajon a güzükre jellemző viselkedés mennyire jellemző az emberekre is? A kutatók Portland városának egyetemén ezzel már nem foglalkoztak. Csak annyit állapítottak meg: a különben monogám güzük esetében az alkohol kapcsolatromboló hatású, mert a hímek új partnerek után néznek, míg a nőstények még jobban ragaszkodnak a párjukhoz.(Fotó:AFP)

(Visited 27 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez