Görögország megtelt: nem tud több menekültet fogadni

Nem csökken a számuk: havonta akár tízezren is érkezhetnek, ezért Görögország az EU segítségét kéri.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök szerint közös uniós migrációs politikára van szükség, Görögország ugyanis már nem bír el a menekültekkel. Micotákisz a múlt héten tárgyalt Athénban két uniós biztossal, akik egyetértettek vele abban, hogy Görögországon hatalmas a nyomás  a migráció miatt. A görög partokhoz érkező menekültek és bevándorlók száma ugyanis nem csökken: csak szeptemberben 10.551 főt regisztráltak Görögországban. Ez az eddigi legmagasabb szám a 2016-ban az EU és Törökország között megkötött migrációs megállapodás óta. 40 ezren  Szamosz, Leszbosz, Hiosz, Kosz és Lerosz szigeteken olyan túlzsúfolt táborokban várnak sorsukra, melyek közül a legnagyobb is maximum 5400 ember elszállásolására alkalmas – írja a The Guardian.

Az elmúlt hónapokban hiába sikerült 10.000 embert átköltöztetni a szárazföldre a szigetekről, a probléma nem oldódott meg. Összesen 90.000 menekült és migráns van Görögországban, ezzel pedig az ország elérte teljesítőképessége határát. Megoldásként a túlzsúfolt menekülttáborok helyett szigorúbb felügyeletű központokat hozna létre Athén, ezek tervét  korábban Alkiviadisz Sztefanisz görög védelmi miniszterhelyettes ismertette. A zárt regisztrációs központokat azonban  emberi jogi csoportok börtönökhöz hasonlították. A mostani helyzet mindazonáltal tarthatatlan: a  Human Rights Watch emberi jogi szervezet jelentése szerint a Leszbosz szigetén található Moriában a nők és gyerekek folyamatos félelemben élnek, semmi nem védi meg őket a szexuális zaklatástól és erőszaktól. A 3000 emberre létrehozott táborban jelenleg 17.000-en vannak.

A tél ellenére folyamatosan nő a menekültek száma, ezért a görög miniszterelnök Margaritisz Szkínász európai életmód védelméért felelős és Ylva Johansson belügyi biztossal tartott múlt heti tanácskozásán közös migrációs politika kidolgozását kérte az Európai Uniótól, Görögország ugyanis nem tudja egyedül kezelni a problémát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez