Így lángolt a Föld 2019-ben – videó

Több, mint 6000 megatonna szén-dioxid került a levegőbe a világ minden táján pusztító tüzekből.

2019-ben a természeti katasztrófák közül az erdő- és bozóttüzek szerepeltek a legtöbbet a médiában. A Föld minden táján elsöprő erővel tomboltak az Amazonas esőerdeitől egészen a szibériai tajgáig. Mindezt az űrből is figyelték: az európai Copernicus űrprogram műholdja rögzítette, ahogy lángba borult a Föld. Ebből egy videót is készítettek a kutatók.

A 92 másodperces felvételen jól látható, ahogy sorra lobbannak fel a tüzek Afrikában, Dél- és Észak-Amerikában, Ázsiában majd Ausztráliában. A tudósok szerint több, mint 6000 megatonna szén-dioxid került a légkörbe az erdőtüzek által 2019-ben. A tüzek intenzitása még a kutatókat is meglepte. “Bár a 2019-es tűzaktivitások világviszonylatban átlagosnak mondhatók, bizonyos régiókban mégis szokatlanul intenzív aktivitással kellett szembenéznünk” – mondta a CAMS tudósa, Mark Parrington.

000ire

Az Amazonas esőerdői júniusban, júliusban és augusztusban lángoltak, Szibéria júliusban, Kalifornia júniusban, majd novemberben küzdött a tüzekkel. Szíria egy része októberben, Indonéziáé szeptemberben kapott lángra, Ausztráliában pedig még jelenleg is küzdenek az erdő- és bozóttüzekkel a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkatársai. Számos állat- és növényfaj állománya vált a tűz martalékává, ami felbecsülhetetlen ökológiai katasztrófa.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez